Lyžařům mají k bezpečnosti pomoct reflexní brány. Každá finta pomůže, říká Hudec

Je tu nejobávanější týden v roce, jaký si alpští lyžaři dovedou představit. V sobotu je v rakouském Kitzbühelu čeká slavný sjezd Světového poháru na nebezpečné sjezdovce Streif, už během týdne i měřené tréninky. Loni při nich i během závodu skončila sezóna pro několik lyžařů absolutní světové špičky. Aby děsivých pádů ubylo, je tu pro letošek jedna novinka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alpské lyžování (ilustrační foto).

Alpské lyžování (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

Týden v Kitzbühelu loni zdecimoval paradoxně hlavně domácí rakouskou reprezentaci. S ošklivými zraněními skončila v nemocnici trojice Reichelt, Franz, Streitberger.

Vzduchem letěl a sezonu pak musel ukončit i tehdy vedoucí muž Světového poháru Nor Svindal. I tahle lyžařská jatka donutila funkcionáře reagovat - závodní branky při sjezdu mají od této sezóny speciální reflexně oranžovou barvu, aby se závodníci na trati ve stokilometrových rychlostech lépe a rychleji orientovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reflexní prvky pomáhají nejenom nám, obyčejným smrtelníkům, mají zajistit větší bezpečnost i alpským lyžařům

„Je to dobrý nápad, protože ochranné sítě kolem sjezdovky jsou červené, stejně jako byly některé branky, takže to všechno splývalo. Říkáme tomu slepé branky a myslím, že zvlášť u nich tahle novinka pomůže,“ říká pro Radiožurnál mistr světa ve sjezdu Erik Guay z Kanady. Zatímco českému reprezentantovi Janu Hudcovi pro změnu vadily modře označené branky, pokud zrovna stály ve stínu.

„Každá taková finta pomůže aspoň trochu, ale opravdu v těch úsecích, kde je opravdu tma, tak tam ty oranžové branky opravdu pomáhají. Svítí to, když člověk přeskočí, nebo přejede horizont, tak hned vidí tu branku. Červené jsou někdy jakžtakž ok, ale modré jsou opravdu trapné v tom, že když je stín, tak jsou neviditelné.“

Neviditelná modrá zmizela, zato se spolu se svítivě oranžovými brankami objevila ještě jedna pomůcka. Všichni známe podélné modré čáry na sněhu, mezi kterými by se závodníci při sjezdu měli ideálně držet. Teď jim s orientací pomáhají ještě příčné zelené čáry, pořadatelé je malují na místa, odkud se lyžaři při závodě či tréninku odrážejí ke skoku.

Ale na rozdíl od reflexních branek, se kterými snad ubude vážných úrazů i ve zrádném Kitzbühelu, tyhle přídavné zelené čáry považují Erik Guay nebo třeba Francouz Guillermo Fayed za zbytečné, nepříjemné a matoucí.

Jan Kaliba, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme