Vzdaly se domova i islámu. Teď saúdské ženy hledají bezpečné útočiště v Americe

Pohlednou brunetku Arwu čeká zásadní životní zvrat. Před dvěma lety utekla ze Saúdské Arábie. Teď sedí v kanceláři imigračního úřadu na jednom z předměstí texaského Houstonu. Tady se za chvíli rozhodne, zda uspěje její žádost o azyl ve Spojených státech. Pokud ne, bude Arwa nucena Ameriku opustit. O příběhu této Saúdky se dočteme na serveru americké stanice CNN.

„Co si skutečně přeju, je normální život beze strachu. Nepředstírat, že jsem někdo jiný,“ svěřila se Arwa před úředním verdiktem reportérům CNN. „Co mě opravdu děsí, je, že bych nedostala azyl a musela se vrátit a zemřít mladá. Přišla bych o všechno, oč jsem usilovala.“

Do Spojených států přišla Arwa poprvé jako studentka, aby se poté vrátila do Saúdské Arábie, kde několik let pracovala. A její rodina s nesouhlasem a obavami sledovala dceřinu proměnu. Začala se ptát na omezení, jimž ženy v tamní rigidní společnosti čelí. Její frustrace vzrostla natolik, že se rozhodla uprchnout. Jedné noci se vyplížila z domova a tajně se vydala do Bahrajnu. Tam nastoupila do letadla a odcestovala do Spojených států.

Opatrovnický systém ženy omezuje

Opustila domov a vlast navzdory odporu svého otce, který je také jejím zákonným zástupcem. Pokud by se jí útěk nezdařil, mohla skončit ve vězení. Každá žena v Saúdské Arábii, bez ohledu na věk či vzdělání, má totiž mužského opatrovníka, často otce, bratra, někdy i syna. A ti rozhodují jejím jménem. Ženy od těchto “patronů“ musejí získat souhlas k cestě do zahraničí, pro uzavření sňatku, ale i k nástupu do zaměstnání či k obyčejné prohlídce u lékaře.

„Opatrovnický systém je nejvýznamnější překážkou rozvoje práv žen v Saúdské Arábii,“ cituje CNN červencovou zprávu organizace Human Rights Watch. A právě tento dokument přispěl k rozpoutání kampaně na sociálních sítích a v médiích a inspiroval ženy k výzvám ke zrušení tohoto restriktivního nařízení. V létě se saúdské ženy začaly na twitteru svěřovat se svými zkušenostmi a problémy A také riskovaly hněv svých „pánů“, a potažmo i vládnoucí monarchie.


Mnohé saúdské žadatelky o azyl mají ovšem ke stereotypnímu obrázku uprchlíka hodně daleko. Dostalo se jim dobrého vzdělání, jsou oblečeny podle poslední módy a často jsou schopny platit si výkonné právníky, specialisty na imigrační legislativu. Na rozhodnutí úřadů čekají v hotelích či v rodinách přátel.

A brzy se „dočkaly“. V září se ozvala nejvyšší náboženská autorita. Velký muftí odsoudil kampaň jako „zločin podrývající saúdskou a muslimskou společnost“. Ženy se ale zastrašit nenechaly. Jak ostatně vyplývá z jejich rozhovorů s americkou televizní stanicí. Jedna z nich, Múdí, už opustila Saúdskou Arábii, a stejně jako Arwa se rozhodla požádat ve Spojených státech o azyl.

Arwa a další saúdské žadatelky o azyl mají ovšem ke stereotypnímu obrázku uprchlíka hodně daleko. Dostalo se jim dobrého vzdělání, jsou oblečeny podle poslední módy a často jsou schopny platit si výkonné právníky, specialisty na imigrační legislativu. Na rozhodnutí úřadů čekají v hotelích či v rodinách přátel.

Takových žen však není mnoho. Obhájci lidských práv ale tvrdí, že těch, které se chtějí vymanit z prostředí zkostnatělé monarchie, je mnohem více. Na cestu do Spojených států však nemají prostředky. Nesmíme zapomenout na to, že k jakékoli cestě za hranice je třeba souhlasu jejich „strážce“, připomíná CNN. A dodává, že řada žen, a hlavně těch, které se vzdaly víry, hledá naději na svobodnější život v méně rigidních muslimských zemích.

K čemu jsou peníze bez svobody...

Arwa a Múdí si cestu dovolit mohly. Obě totiž pocházejí z poměrně bohatých rodin. „Ale k čemu jsou vám peníze a bohatství, když nemáte svobodu?“ ptají se. A přiznávají, že jejich útěk usnadnilo i předchozí studium ve Spojených státech, kde už také měly podpůrnou síť přátel. A potřebné finance? Tajně si šetřily dlouho před útěkem.

Mladá saúdská žena v nikábu

Byla tu ovšem ještě jedna, mnohem riskantnější překážka. V Saúdské Arábii je státní ideologií wahhábismus, sunnitská fundamentalistická forma islámu, zajišťující aplikaci práva šaría a mimo jiné také zmiňovaný opatrovnický systém, Arwa a Múdí se ale islámu zřekly.

Odpadlice ve vlasti čeká smrt

Mezi dokumenty podporujícími Arwinu žádost o azyl je i kopie listiny, která ji a další dvě ženy prohlašuje za odpadlice. Za tento čin se v Saúdské Arábii platí i smrtí, připomíná CNN. Nejen proto by byl pro Arwu návrat do vlasti nebezpečný. Navíc by se znovu ocitla pod jhem opatrovnického systému a všeobecného opovržení. Zradila přece víru a uvrhla rodinu do hanby.

Proto teď Arwa doufá, že její žádost bude úspěšná. Na imigrační úřad přichází bez právníka, spoléhá jen na přátele, kteří už azyl získali, a na četné rady a poznatky, které si přečetla na internetu. A také na morální podporu svého amerického přítele.

Vyplatilo se, po krátkém čekání slyší větu: „Vaše žádost o azyl ve Spojených státech byla úspěšná.“ Arwen se s úlevou zhluboka nadechne. A začne plakat, uzavírá americká stanice CNN.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.