Čech, který se chtěl přidat k IS, zůstává ve vazbě. Soud se obává, že by mohl čin dokončit

Muž, jenž se chtěl podle žalobce přidat k organizaci Islámský stát, zůstane ve vazbě. Ve středu o tom rozhodl Krajský soud v Plzni. Podle něj by mohl obžalovaný na svobodě utéct nebo dokončit trestný čin. Informoval o tom jeho mluvčí David Ungr. Soudní proces je u soudu v Plzni naplánovaný od 8. do 10. února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení

Vězení | Foto: CC0 Public domain, Alexandre Vanier

Muž je podezřelý z toho, že se chtěl připojit k organizaci Islámský stát (IS). Obžalobu podalo krajské státní zastupitelství 22. prosince. Soud musel podle zákona rozhodnout o dalším trvání vazby do třiceti dnů od podání obžaloby, řekl Ungr. Soud dnes trvání vazby potvrdil, neboť podle něj nadále trvají vazební důvody, a to obava, že by mohl obžalovaný utéci, skrývat se nebo že by mohl dokončit trestný čin, shrnul Ungr. Rozhodnutí o vazbě je pravomocné, muž se na místě vzdal práva na stížnost.

V syrských obléhaných oblastech bez pomoci uvázlo 700 tisíc lidí. Nemůžeme mlčet, vzkazují organizace

Číst článek

„Obžalovaný se vzdal práva podat proti tomuto rozhodnutí stížnost, a usnesení soudu je tudíž pravomocné. Obžaloba je podána pro trestný čin přípravy teroristického útoku, za který obžalovanému hrozí trest odnětí svobody od dvanácti do dvaceti let, případně vedle tohoto trestu též propadnutí majetku nebo trest výjimečný,“ informoval mluvčí Krajského soudu v Plzni David Ungr.

Podrobnosti k obžalobě nejsou k dispozici, zveřejněné budou u hlavního soudního líčení v únoru. Podle dostupných informací je muž prvním zadrženým Čechem, který se chtěl stát bojovníkem takzvaného Islámského státu. Loni v lednu ho zadržela policie na mezinárodním letišti v Turecku.

Česká policie mladíka zpočátku vyšetřovala na svobodě kvůli pokusu o účast na organizované skupině. Později kriminalisté klasifikaci zpřísnili a začali ho stíhat kvůli teroristickému útoku ve fázi přípravy. Soud pak muže poslal do vazby, v níž je od 20. července.

ČTK, Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme