V Jihočeském kraji je třetí ohnisko ptačí chřipky, nově se objevila i na Královéhradecku

Veterináři potvrdili v Česku třetí ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji. Jde o nekomerční malochov v Sedlečku u Soběslavě na Táborsku. Uhynuly tam dvě husy a čtyři kachny. V chovu je do 50 kusů drůbeže, která bude utracena. Zároveň se potvrdila choroba u volně žijící labutě a kachny na vodní nádrži Jordán v Táboře. V úterý o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hospodářská zvířata

Hospodářská zvířata | Foto: tookapic

V Česku je tak už osm ohnisek této choroby, která zasahuje hlavně drůbež.

Ptačí chřipka na Královéhradecku: opatření se nemění
U uhynulé volně žijící kachny nalezené v neděli v Náchodě veterináři zjistili ptačí chřipku. Jde o první případ výskytu nemoci v Královéhradeckém kraji. V úterý to potvrdil ředitel hradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch. Pro chovatele na Náchodsku se nic nemění. Stále zůstávají v platnosti opatření přijatá 12. ledna po zjištění ptačí chřipky v chovu v polském městě Kudowa Zdrój asi kilometr za hranicemi.

Ohniska se na začátku roku objevila nejdřív na jižní Moravě, následně pak v Lázních Toušeň ve Středočeském kraji. Veterináři utratili už přes 13 tisíc ptáků. V úterý také veterinární lékaři potvrdili nález nemoci u uhynulé volně žijící kachny nalezené v neděli v Náchodě. Jde o první případ výskytu nemoci v Královéhradeckém kraji.

V jižních Čechách už veterináři vybili chovy v Libějovicích na Strakonicku a v Chotčinách na Táborsku.

Ptačí chřipka se v ČR znovu objevila téměř po deseti letech, nákaza je také v dalších evropských zemích. Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat.

Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Veterináři zatím náklady spojené s ptačí chřipkou předběžně spočítali na zhruba deset milionů korun. Odškodnění za dosud utracené ptáky by mohlo vyjít na 6,5 milionu korun. Materiál a ochranné pomůcky nebo pohonné hmoty pak stály veterináře zatím zhruba půl milionu korun. Peníze na vyšetření činí 700 tisíc korun, asanační podniky odhadují náklady na likvidaci 46 tun uhynulých těl na 900 tisíc korun. Milion korun budou chtít hasiči.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme