Evropská komise chce omezit předplacené platební karty, usnadňují práci teroristům

Evropští komisaři se chtějí v boji proti financování terorismu více zaměřit i na malé finanční toky. Uvedla to eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Její úřad chce omezit používání předplacených platebních karet, protože je využívají takzvaní vlci samotáři. Na předplacenou kartu je možné si uložit libovolnou částku a pak nakupovat jako jakoukoliv jinou platební kartou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Jourová, eurokomisařka pro spravedlnost a rovné příležitosti

Věra Jourová, eurokomisařka pro spravedlnost a rovné příležitosti | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Je to hrozné, že to tak řeknu, ale nízkorozpočtový byl atentát v pařížském Bataclanu, kde právě pachatelé používali předplacené platební karty a nepotřebovali na to velké peníze, aby to spáchali,“ říká eurokomisařka Věra Jourová.

Evropská komise chce, aby při nákupu nad 150 eur byla nutná identifikace majitele karty. Na internetu by s ní pak nebylo možné anonymně nakupovat vůbec.

Změna začne platit, pokud s ní bude souhlasit Evropský parlament a všech 28 členských zemí unie.

Předplacená karta funguje podobně jako předplacená karta k mobilnímu telefonu. „Na kartu si nabijete určitou hotovost a do tohoto limitu můžete vybírat nebo platit u obchodníků. Často ji používají rodiče pro své děti,“ vysvětluje Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard pro Česko, Slovensko a Rakousko. Předplacené karty nabízejí nejen banky, ale i některé supermarkety a trafiky.

dab, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme