Japonská firma mění lidi za umělou inteligenci. Ušetříme čas i peníze, těší se

Kdo vám spočítá peníze levněji a rychleji než zkušený účetní? Umělá inteligence, míní japonská pojišťovna, která se místo lidí rozhodla zaměstnat technologii. Firma si od drahé investice slibuje každoroční milionové úspory a výrazně lepší výkon, nepotěšila však 34 dosavadních zaměstnanců, které koncem března propustí pro nadbytečnost, informoval Business Insider. Robotické mozky nastupují také na politickou scénu: experimentovat s nimi začíná japonské ministerstvo hospodářství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

umělá inteligence.

umělá inteligence. | Foto: pixabay.com

Výplaty držitelům pojistek bude ve společnosti Fukoku Mutual Life nově počítat „kognitivní technologie, která umí myslet jako člověk“. To jí umožňuje „analyzovat a interpretovat všechna data, včetně nestrukturovaného textu, obrázků, audia a videa“, cituje Business Insider výrobce, na jehož produktu je systém založen.

Umělá inteligence tak zvládne prozkoumat desítky tisíc lékařských zpráv a zohlednit přitom faktory jako anamnézu, délku pobytu v nemocnici či chirurgické úkony, Na základě toho pak vypočítá a pošle dál částku, kterou má pojišťovna klientovi vyplatit – to celé mnohem rychleji, než to zvládne člověk. (Transakci však stále bude muset schválit lidský zaměstnanec – pozn. red.)

Vědci z MIT vytváří umělou inteligenci, která nás má co nejlépe vyděsit

Číst článek

Nová technologie zvýší produktivitu o 30 %, tvrdí firma, jež ročně odškodní přes 130 tisíc klientů. Za umělou inteligenci zaplatila 200 milionů jenů (asi 45 milionů korun), ale věří, že vysoká investice se jí brzy vrátí: technologie prý ročně ušetří 140 milionů jenů, zatímco její roční údržba vyjde jen na 15 milionů. Fukoku Mutual Life ji zavádí už tento měsíc, koncem března pak pro nadbytečnost propustí celkem 34 zaměstnanců.

Obdobnou technologii zvažují také další japonské pojišťovny, jiné už ji dokonce zavedly.

Roboti do politiky

Pokles obyvatelstva a jeho stárnutí, stejně jako zdatnost v robotické technologii, dělají z Japonska ideální testovací prostředí pro umělou inteligenci, připomíná Business Insider. Předloňská výzkumná zpráva Nomura Research Institute tvrdí, že k roku 2035 by téměř polovinu všech profesí v zemi mohli vykonávat roboti.

A nezanedbatelnou roli by brzy mohli hrát také na politické scéně. Už příští měsíc chce japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu zkušebně zavést umělou inteligenci, jež by byrokratům pomáhala připravovat reakce ministra během zasedání vlády a parlamentu. I zde je zásadním argumentem významná úspora času: úředníci rešeršemi a další přípravou stráví hodiny. Pokud experiment uspěje, mohla by se inspirovat také další ministerstva.

Ani umělá inteligence však není bez chyb. Pohořela například u vstupních zkoušek na prestižní Tokijskou univerzitu, když se výzkumný tým z Národního institutu informatiky pokusil vytvořit robotický mozek, který by náročnými testy prošel. „Umělé inteligenci se příliš nedaří odpovídat na otázky, které vyžadují schopnost pochopit významy napříč širokým spektrem,“ shrnul profesor Noriko Arai pro agenturu Kyodo.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme