Assange je ochotný vzdát se Spojeným státům výměnou za záruku svých práv

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange je údajně připravený vzdát se Spojeným státům, pokud se americké úřady zaručí dodržovat jeho práva. Oznámil to na twitteru poté, co americký prezident Barack Obama zmírnil trest pro Chelsea Manningovou, kterou soud poslal do vězení na 35 let za vyzrazení utajovaných amerických dokumentů serveru WikiLeaks.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julian Assange na archivním snímku ze srpna 2014

Julian Assange na archivním snímku ze srpna 2014 | Zdroj: Reuters

Assange už v minulosti prohlásil, že se úřadům vzdá, pokud Spojené státy Manningovou propustí. Manningovou odsoudili ještě před změnou pohlaví jako Bradleyho Menninga za špionáž a krádež tajných dokumentů, které pak předal Assangovu serveru WikiLeaks.

Obama zmírnil trest Chelsea Manningové, ženě stojící za kauzou WikiLeaks

Číst článek

V roce 2009 a 2010 Menning jako zpravodajský analytik odcizil nejméně 470 tisíc bojových hlášení z irácké a afghánské války a 250 tisíc tajných depeší amerického ministerstva zahraničí. Za to mu v nejhorším případě hrozilo až 90 let vězení. Získané informace pak Wikileaks zveřejnil.

Bílý dům v návaznosti na zmírnění trestu zdůraznil, že Obamovo rozhodnutí žádným způsobem neovlivnily veřejné komentáře Assange nebo Wikileaks.

Assange už na ambasádě ‚kroutí‘ pátý rok

Julian Assange žije od roku 2012 na ekvádorské ambasádě v Londýně. Problémy nemá jen se Spojenými státy, ale také se Švédskem, které ho viní ze znásilnění, jehož se údajně dopustil v roce 2010. Assange ale obvinění odmítá a tvrdí, že je nevinný.

Snowden může i nadále pobývat v Rusku. Obama vůči němu vstřícný krok neudělal

Číst článek

Edward Snowden, který se po vyzrazení tajných informací amerických zpravodajských služeb od roku 2013 skrývá v Rusku, na Obamovo rozhodnutí nereagoval. Předběhla ho totiž Moskva. Ruské ministerstvo zahraničí ve středu oznámilo, že Snowdenovi prodlouží povolení k pobytu o tři roky.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová se také opřela do bývalého šéfa CIA Michaela Morella, který v článku vzkázal ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, že má „výbornou možnost“ dát novému prezidentovi Donaldu Trumpovi k jeho inauguraci dárek - vydat Spojeným státům Snowdena.

Edward Snowden | Foto: CC BY-SA 3.0 Praxis Films Laura Poitras

Právník Edwarda Snowdena v reakci na prodloužení pobytu oznámil, že by jeho klient mohl brzy zažádat o udělení ruského občanství. Podle ruských zákonů to může udělat každý, kdo žije na území Ruska víc než pět let.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme