Nejsme spokojeni s vývojem na Ukrajině, shodli se Putin, Hollande a Merkelová

Nespokojenost s plněním minských mírových dohod o Ukrajině vyjádřili v telefonickém rozhovoru prezidenti Ruska, Francie a německá kancléřka. Vladimír Putin, Francois Hollande a Angela Merkelová konzultovali také situaci v Sýrii před mírovými rozhovory v Astaně plánovanými na 23. ledna. Vyslovili se pro co nejširší zapojení syrských opozičních skupin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová, Vladimir Putin a Francois Hollande jednají v Kremlu

Angela Merkelová, Vladimir Putin a Francois Hollande jednají v Kremlu | Zdroj: Reuters

Vladimír Putin, Francois Hollande a Angela Merkelová se podle agentury Interfax shodli v tom, že vývoj v Donbasu je neuspokojivý a výrazně se zhoršila bezpečnostní situace na linii nepřátelství mezi oběma stranami – ukrajinskými silami a jednotkami proruských separatistů.

Podle prezidentů a spolkové kancléřky zatím nepřinesla kloudné výsledky ani jednání Kontaktní skupiny pro Ukrajinu a vázne jak dialog mezi Kyjevem a Donbasem, tak výměna válečných zajatců podle dohodnutého principu „všech za všechny“.

Rusko kritizovali Porošenko i Obama

Rusko ve středu na své poslední tiskové konferenci ve funkci kritizoval americký prezident Barack Obama. Příští vláda Spojených států by podle něj měla bránit velkým zemím, aby „znásilňovaly" menší.

Zavedení sankcí proti Rusku po vpádu Moskvy na Ukrajinu je podle Obamy „dobrým příkladem životně důležité role", kterou musí Amerika hrát při obhajobě základních práv po celém světě.

Prezident Barack Obama na poslední tiskové konferenci | Foto: Reuters

Už v úterý Ukrajina podala u soudu OSN žalobu na Rusko za anexi Krymu a podporu separatistů v Donbasu. Rusko podle Kyjeva financuje teroristy na východě Ukrajiny, dodává jim zbraně a tím porušuje mezinárodní konvence.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko řekl, že Rusko už tři roky na okupovaném Krymu provádí politiku destrukce a diskriminace Ukrajinců a krymských Tatarů.

Martin Dorazín, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme