Islámský stát ztratil téměř čtvrtinu území, jeho „chalífátu“ hrozí rozpad

Radikální skupina Islámský stát přišla v roce 2016 o téměř čtvrtinu území, které měla pod svou kontrolou v Iráku a v Sýrii. Podle v úterý zveřejněné analýzy společnosti IHS Markit je tak už v ohrožení celistvost "chalífátu", který se může brzy rozpadnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci takzvaného Islámského státu

Bojovníci takzvaného Islámského státu | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, Day Donaldson

Rozsah ovládaného území o velikosti České republiky se zmenšil o 23 procent, a to ze 78 000 kilometrů čtverečních na 60 400 kilometrů čtverečních. V roce 2015 byly ztráty tzv. Islámského státu pomalejší - z téměř 91 000 kilometrů čtverečních se jeho území zmenšilo na 78 000.

Nikdy nešlo o kompaktní území, ale o oblast vypadají na mapě jako chobotnice s chapadly se natahujícími podél důležitých řek nebo strategických silnic.

Čech, který se chtěl přidat k IS, zůstává ve vazbě. Soud se obává, že by mohl čin dokončit

Číst článek

Podle analytika IHS Columba Stracka byly loňské územní ztráty skupiny bezprecedentní, a to včetně velkých měst v Sýrii i v Iráku, důležitých pro životaschopnost islamistického „státu“.

Podle IHS územní ztráty Islámského státu vyvolaly vnitřní spory o to, jak reagovat, což ohrožuje soudržnost organizace. Zvyšuje se tak riziko toho, že bojovníci budou stále častěji přebíhat do jiných skupin či že se organizace rozpadne.

Podle IHS by do poloviny letošního roku mohl zcela padnout severoirácký Mosul, který představoval hlavní baštu skupiny v oblasti. V těchto dnech irácká armáda oznámila, že dobyla východní část města. Dobytí metropole Islámského státu, kterou je syrská Rakka, bude podle IHS komplikovanější, protože islamisté ji budou ještě intenzivněji bránit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme