Papež František proti zneužívání dětí v církvi nezakročil, tvrdí nová kniha italského novináře

Vatikán údajně kryl stovky podezření ze sexuálního zneužívání duchovními. Ve své knize nazvané Lussuria - česky Smilstvo - to tvrdí italský novinář Emiliano Fittipaldi. Jeho kritika cílí i na současného papeže Františka, který opakovaně říkal, že nebude tolerovat ani ty, kdo zneužívají děti, ani ty, kdo takovéto hříšníky kryjí. Podle Fittipaldiho ale ani současný papež proti sexuálnímu zneužívání v Itálii ani jinde na světě neudělal téměř nic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věřící ve Vatikánu vítají papeže Františka

Věřící ve Vatikánu vítají papeže Františka | Zdroj: Reuters

Fittipaldi vychází ze soudních a jiných dokumentů, které vrhají ne zrovna nejlepší světlo na první tři roky pontifikátu papeže Františka. Autor knihy Smilstvo tvrdí, že za tuto dobu se objevily stovky pravděpodobných stížností na zneužívání chlapců a dívek členy církevní hierarchie, a dvanáct set z nich se dostalo až do Vatikánu.

Fittipaldi uvádí, že v Itálii bylo loni 20 případů podezření ze sexuálního zneužívání, kdy se kněze podařilo usvědčit, ale církev sexuální násilníky nijak nepotrestala. Autor knihy také upozorňuje na to, že ve vysokých funkcích ve Vatikánu je několik lidí, kteří buď přímo děti zneužívali, nebo takové počínání kryli.

McDonald's reaguje na protesty věřících: přichází s 'Mc Vatican', aby nasytil hladové

Číst článek

Zmiňuje například Vatikánského pokladníka, kterým je australský kardinál George Pell - v Austrálii vyšetřovaný kvůli zneužívání chlapců. Druhým takovým případem je pak honduraský arcibiskup Óscar Rodríguez Maradiaga, který má na starosti reformu vatikánských struktur - podle americké organizace obětí sexuálního zneužívání bránil úřednímu vyšetřování podobných podezření. Proti Maradiagovi se v minulosti vyslovila i Mezinárodní platforma reformních katolíků.

Emilio Fittipaldi už proti Vatikánu vystoupil v minulosti. Dvaačtyřicetiletý novinář je hlasitý a vytrvalý kritik struktur katolické církve. Předloni v listopadu vydal jinou knihu Avarizia - Chamtivost - kde podobně jako teď na základě interních dokumentů popisoval miliardové zpronevěry peněz, které měly jít na pomoc chudým a nemocným. Kvůli podezření z toho, že nelegálně získal tajné dokumenty, dokonce čelil policejnímu vyšetřování. Před půl rokem ho ale soud obvinění zprostil.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme