Daruj kabát, vyzývala sbírka na stromě. Radnice ji přesunula do skříně a myšlenka se šíří dál

Přes víkend rozvěsila Blanka Fröhlichová na strom v Praze 6 kabáty, aby pomohly potřebným přečkat silné mrazy. Narazila však na stížnosti několika místních, kterým vadil údajný nepořádek a nebezpečné igelitky bez dozoru. Řešení nabídla sama radnice Prahy 6. Nápad se jí zalíbil, poskytla proto pro darované ošacení prostor i voděvzdornou skříň. Ta od pondělí stojí u dejvického kruhového objezdu. Myšlenka "Daruj kabát" se tak šíří do dalších měst i za hranice Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na strom si stěžovali někteří místní obyvatelé Prahy 6.

Na strom si stěžovali někteří místní obyvatelé Prahy 6. | Foto: Blanka Fröhlichová

„Máte doma také kabát, co už vyšel z módy? Péřovku, co už letos není in? Přijďte je pověsit do Dejvic ke koním - na sochu, strom nebo lavičku. Je to roh Kafkovy a Wuchterlovy, nedaleko kulaťáku. Máte to daleko? Podpořte nápad, jak skutečně a ihned pomoci sdílením, nebo realizujte to samé v místě vašeho bydliště!" šířila se sociálními sítěmi první lednový pátek výzva. Autorka Blanka Fröhlichová ale nenarazila jen na podporovatele. Výběr darovacího místa neocenili někteří místní obyvatelé, radnice Prahy 6 ho proto vyklidila.

Jak nápad Daruj kabát vznikl?

Myšlenka mě napadla v pátek 6. ledna na Tři krále a začala jsem ji šířit ve facebookové skupině Dejvická parta. Ohlas byl obrovský, několik set lidí dalo najevo, že by bylo ochotno ji podpořit. Inspirovala jsem se v zahraničí, realizace byla rychlá a akce běžela celý víkend. Až v neděli večer jsem zjistila, že darované oblečení ve Wuchterově ulici zmizelo. Někdo ho nacpal do košů, schoval ho a podobně. Takže jsem je pověsila znovu a v pondělí ráno tam zase nebyly, to už na popud radnice, která reagovala na stížnosti místních.

Reakce radnice Prahy 6:
„Projekt se nám od začátku líbil, umístění ale nebylo nejšťastnější. Proto jsme jej přesunuli a zakoupili nepromokavou skříň a dva úložné boxy. Pořizovací náklady byly okolo tří tisíc korun,“ říká k darovací akci mluvčí starosty Prahy 6 Martin Churavý. Stížnosti občanů podle něj směřovaly hlavně na nepořádek v okolí darovacího stromu ve Wuchterlově ulici, obava o bezpečnost byla až druhotná. „Když se někde válí igelitky bez dozoru, tak to může v současné době některé lidi děsit. Negativní zpětná vazba se ale ozývala od jednotek hlasů. Primární problém nebyl bezpečnostní, ale ryze praktický,“ dodává Churavý.

Na co si místní stěžovali?

Jednak na údajný nepořádek a nevzhlednost a za druhé pak padla obava ze strany občanů, co se týče igelitek jakožto ideální úschovny pro bomby teroristů. To já osobně považuji za absurdní a smutné, protože tady je momentálně ze strany Hradu vytvořena velká atmosféra strachu, jsou vzbuzovány extrémní emoce. Podle mě igelitka s botami pro potřebné není ideálním místem pro nastraženou bombu.

Nepadla stížnost na to, že těžké kabáty ničí stromy, na kterých jsou zavěšené?

S tím jsem problém přímo neměla, ale když pak radnice zvažovala, jak v téhle věci pomoci, tak se radila i s ochránci životního prostředí a ti už nedoporučovali zopakovat to na stromech, protože by mohly být v důsledcích mrazů a zátěže polámány. Radnice proto sama poskytla místo na Šesťáku (prostranství u kruhového objezdu na Praze 6 – pozn. aut.) a zakoupila ze svých prostředků jednu skříň a dva boxy. Pan starosta Ondřej Kolář a další lidé je pak spolu se mnou na místě instalovali. Což bylo velice hezké a silné gesto i osobně ze strany pana starosty.

Jaký ohlas má celá akce u širší veřejnosti?

Myšlenka se šíří samovolně dál do všech koutů země i na Slovensko, dokonce mi psala známá, že se ji pokusí zrealizovat i na Novém Zélandu, kde žije. Je to velice snadné. Stačí, aby lidé doma prohlédli šatníky a prošli kolem darovacího místa, nic víc proto dělat nemusí. Příjemci nemusí být jen bezdomovci, ale i lidé, kteří v tom okolí bydlí a nachází se v různém typu hmotné nouze. V Dejvicích jsem sama viděla, že příjemcem byla i paní v invalidním důchodu nebo starobní důchodce. Teplou péřovku nebo kabát si jen tak ze svého příjmu dovolit nemůžou.

Kolik kabátů už se ve sbírce rozdalo?

Nejsou to jen kabáty, ale také čepice, šály, teplé ponožky, několik bot. Za krátkou dobu toho víkendu rozhodně několik desítek až stovku kusů. Skříň stojí na Šesťáku od pondělí a začíná se pomalu plnit.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme