Kanada má nového ministra pro migraci, bývalého uprchlíka ze Somálska

Novým členem kanadské vlády odpovědným za migraci se stal Ahmed Hussen. Ten přicestoval do země před čtyřiadvaceti lety jako šestnáctiletý uprchlík ze Somálska. Jeho úlohou bude zabezpečit příchod 300 000 převážně ekonomických migrantů, které Kanada plánuje letos přijmout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový kanadský ministr Ahmed Hussen a premiér Justin Trudeau

Nový kanadský ministr Ahmed Hussen a premiér Justin Trudeau | Zdroj: Reuters

„Příběh Kanady je příběhem imigrace,“ řekl Hussen během své první tiskové konference. Dodal, že je velice hrdý na to, jak Kanaďané k uprchlíkům přistupují. Čtyřicetiletý právník se tématům imigrace, uprchlických a lidských práv věnuje dlouhodobě.

Do Kanady přicestoval v roce 1993 ze somálského Mogadiša, odkud utíkal před občanskou válkou. Zde se od mlada věnoval komunitní lokální politice a velké naděje do něj v současnosti údajně vkládá místí somálská komunita.

Sám Hussen se přitom označuje v první řadě za Kanaďana. „Jsem Kanaďan. Pocházím ze Somálska a jsem hrdý na svůj původ, ale můžu Kanadě přispět mnohým. Nejsem limitovaný svou komunitou,“ citovala nového ministra BBC.

Hussen ve funkci nahradil Johna McCalluma, který měl v průběhu posledního roku kromě jiného na starosti příchod 39 tisíc syrských uprchlíků. McCallum bude dělat vyslance v Číně.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme