Poslední Obamův útok. Americká letadla bombardovala tábory Islámského státu v Libyi

Spojené státy bombardovaly ve středu večer vojenské tábory Islámského státu v Libyi. Chtěly zneškodnit bojovníky, kteří uprchli ze Syrty, poslední velké základny, kterou v Libyi měli. S odkazem na zdroj z amerického ministerstva obrany o tom dnes informovala agentura AP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Některá letadla jsou neviditelná pro radary, jako například bombardér B-2. Pro lidský zrak jsou však viditelná až až

Některá letadla jsou neviditelná pro radary, jako například bombardér B-2. Pro lidský zrak jsou však viditelná až až | Foto: US Air Force

Vojenské tábory, na které Američané zaútočili s pomocí bombardérů B-2 i bezpilotních letounů, se podle zdroje nacházely 45 kilometrů jihozápadně od pobřežního města Syrta. Washington zprávu zatím oficiálně nepotvrdil, zdroj tak s novináři mluvil za podmínky, že zůstane anonymní.

Při útoku podle amerického ministra obrany Ashtona Cartera zemřelo více než 80 bojovníků Islámského státu.

Jde pravděpodobně o poslední vojenskou operaci schválenou Barackem Obamou, informovala agentura AP. Toho ve funkci vystřídá v pátek Donald Trump. Cílem bombardování byli podle zdroje teroristé, kteří prchli, když USA podnikly nálety na Syrtu v prosinci 2016. Spojené státy tehdy potvrdily, že libyjské prozatímní vládě pomohou v boji proti Islámskému státu, pokud je o to požádá.

Od svržení libyjského diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 je v Libyi naprostý chaos. O vládu stále usilují dvě vlády. Ta východní neuznává vládu v Tripolisu, za níž stojí OSN. I tak má ale tripoliská vláda malou moc. V zemi nadále působí různé islamistické skupiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme