Senát se zastal obětí trestných činů a zadlužených lidí. Schválil novely, které je budou chránit

Vyšší ochrana pro seniory při šetření trestných činů, zabavené peníze pro oběti kriminality nebo ochrana před šikanózními insolvenčními návrhy a podvodným oddlužováním firem. Senát ve čtvrtek schválil novely zákonů, které se dotknou hlavně seniorů a zadlužených firem v České republice. Normy ještě musí schválit prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát České republiky (ilustrační foto)

Senát České republiky (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Ochrana dětí a seniorů

Senioři se nově zařadí mezi zvlášť zranitelné oběti. Budou tak mít nárok například na vyslechnutí speciálně školenými policisty. Budou si moci vybrat, zda je vyslechne muž, či žena. Dostanou rovněž právo na to, aby byli vyslýcháni jen jednou a nemuseli se v trestním řízení setkat s pachatelem.

O tom, kdo další bude mít na vyšší ochranu nárok, rozhodnou trestní orgány. Rozhodující by neměla být věková hranice, ale celkový psychický a zdravotní stav daného člověka.

Mezi zvlášť zranitelné mají podle novely patřit i oběti trestného činu teroristického útoku, činů spáchaných pro příslušnost k některému národu, rase, etnické skupině nebo náboženství a činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Předloha taky upravuje vedení registru poskytovatelů pomoci obětem tak, aby tito lidé byli sami schopni si rychle vyhledat jednotlivé nabízené služby odborné pomoci. Částečně se rozšíří oprávnění obětí, které nehovoří česky, na překlad vybraných písemností.

Zabavené peníze pro oběti kriminality

Lidé, kteří přišli k majetkové újmě trestnou činností, budou mít přístup k penězům, které prostřednictvím peněžitých trestů či trestu propadnutí majetku dosud od pachatelů získával stát. Nyní musejí oběti žádat o peníze formou exekuce, nově by je měli získat rozhodnutím soudu.

Dosud platí, že poškozený, kterému soud přizná majetkový nárok vůči pachateli trestného činu, musí tyto peníze vymáhat exekučně v civilním řízení. Vymahatelnost těchto nároků je podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) nízká, neboť pachatel má málokdy majetek, ze kterého by se poškození mohli hojit.

Senioři by měli být zařazeni mezi zvlášť zranitelné osoby, podobně jako děti, navrhuje vláda

Číst článek

Majetek odvedený na základě soudně uložených trestů by nově nebyl příjmem státního rozpočtu, ale putoval by na zvláštní účet zřízený na ministerstvu spravedlnosti. Poškozený, který by vznesl svůj nárok vůči pachateli v rámci trestního řízení a soudy by mu jej uznaly, by se pak s žádostí obracel na ministerstvo. Podmínkou by bylo to, že soud v daném trestním řízení uložil některý z majetkových trestů. Právě z těchto peněz by pak mohl konkrétní poškozený či poškození čerpat. Ministerstvo ale upozornilo na to, že škoda způsobená pachatelem zajištěný majetek často výrazně převyšuje.

Peníze ze zvláštního účtu by podle novely, kterou musí ještě posoudit prezident, dostala i probační a mediační služba na poskytování pomoci obětem trestných činů. Byla by to ale jen dvě procenta sumy. Ministerstvo předpokládá, že by obětem vyplácelo ročně celkem asi 81 milionů korun.

Insolvenční návrhy a oddlužování

Omezení šikanózních insolvenčních návrhů a podvodných oddlužovacích firem by měla přinést novela, kterou schválil Senát. Předloha odolala snahám některých senátorů o její zamítnutí či úpravy včetně odkladu až na počátek příštího roku, kdy by měla začít platit jiná úprava insolvenčního zákona. Přijatá novela má také přispět ke zprůhlednění insolvenčních řízení a zpřísnění podmínek pro poskytování poradenství v oddlužení. Schválení novely uvítal Svaz průmyslu a dopravy.

Novela si klade za cíl skoncovat se stavem, kdy si insolvenční správci ve velkém zřizují fiktivní nebo nefungující provozovny, aby získali více případů. Správci by nově mohli zapsat v každém soudním obvodu jen jednu.

Poslanci vložili do vládního návrhu úpravu, jež by zamezila vyhlášení úpadku u firem, které mají předpoklady dluhy v určité době uhradit samy. Insolvenčním správcům umožnili zpeněžit majetek dlužníka dražbou provedenou exekutorem. Posudky zpracované v exekučním řízení pak budou moci být použity i v řízení insolvenčním. Sněmovna naopak nepodpořila snahu o rozšíření okruhu subjektů, které mohou za dlužníka návrh na oddlužení nebo insolvenční návrh sepsat a podat.

Oddlužování už nebude výnosným byznysem, vláda schválila změnu insolvenčního zákona

Číst článek

Vládní předloha má více chránit adresáty šikanózních insolvenčních návrhů, tedy těch, jejichž cílem bývá vyřadit konkurenčního podnikatele z boje a poškodit jeho pověst. Soud by napříště mohl rozhodnout, že podezřelé návrhy v první fázi řízení nezveřejní v insolvenčním rejstříku. Soudci budou mít týden na jejich posouzení. Navrhovatelé by taky museli skládat zálohy na náklady insolvenčního řízení. Pokud by návrh směřoval vůči podnikatelské právnické osobě, záloha by činila 50 000 korun, v ostatních případech 10 000 korun. Navrhovatel, jehož insolvenční návrh soud pravomocně odmítne, bude moci podat nový proti stejnému dlužníkovi nejdříve za půl roku.

Novela má také posílit dohled nad insolvenčními správci. Jejich provozovny například budou muset mít otevřeno nejméně čtyři hodiny v týdnu. Zpřísní se taky podmínky pro změnu insolvenčního správce.

Svaz průmyslu a dopravy uvítal změnu kritérií pro posuzování úpadku firem v případě jejich platební neschopnosti a také vyšší pokuty za zjevně bezdůvodné věřitelské insolvenční návrhy. „Výsledná podoba novely je pro nás kompromisem. Nyní je po jejím schválení podstatné, aby byla bez zbytečných průtahů uvedena do praxe," uvedl člen představenstva svazu Pavel Juříček.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme