Čecha zadrženého kvůli šíření HIV předá Thajsko českým úřadům v úterý

Čech Zdeněk Pfeifer, který byl tento týden zatčen v Thajsku pro podezření z vědomého šíření viru HIV, bude v pátek předán thajskému imigračnímu úřadu v Bangkoku a později bude deportován. Podle policie bude příští úterý předán českým úřadům. Informoval o tom list Bangkok Post.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Pfeifer podle policie vědomě šířil HIV

Zdeněk Pfeifer podle policie vědomě šířil HIV | Foto: Policie ČR

„Z vazby byl převezen do detenčního zařízení v Bangkoku, kde bude čekat na přesun do České republiky. Termín předání českým úřadům ale ještě stanoven nebyl,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Dodala, že v Česku Pfeifera čeká soud. Zadrženého muže navštívil český konzul. „Na podmínky si nestěžoval a ani nežádal žádnou konzulární pomoc,“ doplnila mluvčí.

Pfeifer byl tento týden zatčen za ostrově Pchúket na základě mezinárodního zatykače. V ČR je obžalován z vědomého šíření viru HIV. Ve čtvrtek mu soud na ostrově Pchúket udělil pokutu za překročení povolené délky pobytu. Pfeiferovi vypršelo vízum v roce 2015 a k nedodržení podmínek pobytu se přiznal. Dostal pokutu ve výši 1000 bátů (717 Korun). Podle bangkockého listu byl Čech také odsouzen k měsíčnímu vězení s jednoročním odkladem.

Thajské úřady začaly po devětačtyřicetiletém Pfeiferovi pátrat po upozornění Interpolu. Podezřelý se údajně dozvěděl v září 2013, že je HIV pozitivní, přesto o tom neinformoval žádného svého sexuálního partnera.

Při vyšetřování policisté zjistili, že v ČR měl styk minimálně s 23 muži. Nejmladšímu z nich bylo v době styku 13 let. Policie už dřív oznámila, že Pfeifera viní z těžké újmy na zdraví a hrozí mu až 12 let vězení.

S dalšími partnery měl Pfeifer styk pak v Thajsku. Thajská policie nicméně uvedla, že nikdo z nich zatím nepodal stížnost.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme