Propriety amerického prezidenta: jaderný kufřík, speciální letadlo i obrněná limuzína

Donald Trump po inauguraci nezíská jenom velkou moc, ale také zodpovědnost a celou řadu povinností. Jednou z nich je mít při sobě takzvaný jaderný kufřík. Tedy zařízení, které mu umožní nařídit jaderný úder.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecký speciál amerického prezidenta s kódovým označením Air Force One

Letecký speciál amerického prezidenta s kódovým označením Air Force One | Foto: Tomáš Adamec

Malý černý kufřík se poprvé objevil za vlády Johna Kennedyho na začátku šedesátých let. Váží asi 20 kilogramů a jde o přenosný systém, který umožní prezidentovi iniciovat jaderný úder. Na starosti ho má speciální důstojník, který se stále pohybuje v prezidentově doprovodu. Musí být vždy například ve stejné helikoptéře nebo výtahu jako prezident.

Nový majitel kufříku Donald Trump by s jeho pomocí měl být schopný nařídit jaderný útok v řádu minut, ať už se nachází kdekoliv. K tomu ale potřebuje sušenku, což je přezdívka bezpečnostní karta s tajným kódem, kterou se musí prezident identifikovat.

Trump kromě nového kufříku také dostane k dispozici dvojici upravených boeingů 747 známých pod označením Air Force One. Modrobílému letadlu, se také přezdívá létající pevnost. Odcházející prezident Barack Obama se ve speciálu naposledy proletí po inauguraci, kdy s rodinou odletí do Kalifornie.

Air Force One se podle Trumpa vymkl kontrole. Boeing si za nová letadla účtuje 3 miliardy dolarů

Číst článek

To už se ale letounu nebude říkat Air Force One. Tohle označení totiž platí, pouze pokud je na palubě americký prezident.

Prezidentské letadlo je schopné doletět více než 12 a půl tisíce kilometrů. Ale ve vzduchu může být prakticky neomezeně, protože dokáže tankovat ve vzduchu.

Stroj také umí odvést útočící rakety a měl by odolat i elektromagnetickému impulzu po jaderném výbuchu. V Boeingu je kancelář se vším, co prezident a vrchní velitel americké armády potřebuje, i zdravotnické zařízení a dvě kuchyně, které poskytují jídlo pro více než stovku lidí, kteří se vejdou na palubu rozloženou na 400 metrech čtverečních a třech patrech.

Na Palubě Air Force One spolu s prezidentem léta také černý prezidentský Cadillac. Stejně jako u Air Force One je řada jeho vymožeností utajených. Donald Trump dostane k dispozici zhruba 12 zbrusu nových limuzín, o které ochranka požádala už před několika lety.
Společnost General Motors za jejich vývoj dostala v přepočtu skoro 400 milionů korun. Obrněné auto váží okolo osmi tun a proto má maximální rychlost okolo 100 km/h, obsahuje zbraně včetně kanonu se slzným plynem a zásobou lahví s krví prezidentovi krevní skupiny.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme