Většině hospodářských zvířat silné mrazy nevadí. Ale nesmí být ve vlhku a průvanu

20. leden 2017
Zprávy z

Hospodářským zvířatům tuhé mrazy nevadí. Chovatel jim ale musí udělat vhodné podmínky. Podle farmářky Marie Čiplové z Úhořilky na Havlíčkobrodsku kupříkladu krávám a telatům neprospívá akorát vlhkost a průvan. Proto v mrazivých dnech více stelou, aby telata ustájená venku byla v pořádku.

„Dobrý chovatel musí svá zvířata znát, udržovat je v dobré krmné kondici. Měl by si všímat detailů jako je úbytek na váze, pak to zvíře dát do teplejší stáje, nebo ho zaléčit tak, aby bylo v pohodě,“ říká chovatelka.

Sama dává telata do 24 hodin po narození ven bez ohledu na teplotu. „Vytvoří si termoregulaci, přizpůsobí se, imunitně jsou zdravá. Pokud jsou takové mrazy, tak přežvýkavcům mráz nevadí, ale vadí jim, pokud by leželi ve vlhku. Musíme proto zvýšit podestýlku a kydat jim boudičky tak, aby byli v komfortu.“

Hospodářská zvířata v mrazech, Úhořilka (HB)

Ve stáji by voda zamrzla až při mínus třiceti

Na farmě v Úhořilce mají také klasickou stáj, kde jsou dojnice. „Už při stavbě jsme počítali s tím, že by voda v napáječkách mohla zamrznout. Je to udělané tak, aby nezamrzla až do mínus třiceti stupňů,“ pokračuje.

Koně s dekami

Marie Čiplová chová také koně. „Chovné klisny mají deky, ale hříbata a mladí koně ne. Stačí jim jejich bohatá narostlá zimní srst.“

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio