Obama odchází jako jeden z nejoblíbenějších prezidentů. Trump má preference nejnižší

Podle průzkumů se zdá, že jeden z nejoblíbenějších prezidentů přenechává místo v Bílém domě tomu nejméně populárnímu. Šetření amerického Gallupova ústavu ukázalo, že Obamu těsně před jeho odchodem chválilo 58 % Američanů.

Ještě víc procent – dvaašedesát – zaznamenal Obama loni v listopadu po Trumpově zvolení. Tak vysoká čísla Obamu provázela jen v prvním roce mandátu. Špatně však na tom nebyl ani později. Po většinu svého funkčního období se těšil oblibě okolo 53 % obyvatel Spojených států.

Nejpopulárnější byl před svou první inaugurací v lednu 2009, kdy jeho zvolení vítalo celých 78 % respondentů. Nejmenší oblibu měl v roce 2014, kdy ho podporovalo jen 42 % voličů a v doplňkových volbách do Kongresu a zastupitelstev jednotlivých amerických států zaznamenali výrazné zisky republikáni.

Dnes Obama opouští Bílý dům s mnohem vyšší popularitou než jeho předchůdce George Bush, na kterého pohlíželo příznivě 40 % dotázaných. Podobné podpoře jako Obama se těšil jen Bill Clinton, který odcházel z funkce s 57 %, a lépe na tom byl pouze George Bush starší, který měl na konci svého mandátu v roce 1993 dokonce 62 %.

Všeobecně neoblíbený Trump

Zato Donald Trump příliš oblíbený není. Gallupův průzkum zveřejněný v pondělí mu přisoudil jen 40 % stoupenců, skoro o polovinu méně, než jich měl před vstupem do Bílého domu Obama; o 22 % méně než George Bush v roce 2001 a o 26 % míň než Clinton. Gallup zdůrazňuje, že Trump je dokonce vůbec prvním nastupujícím prezidentem, který má víc odpůrců než zastánců – v úřadu si ho podle průzkumu nepřeje 55 % Američanů.

Michelle Obamová, Barack Obama, George Bush ml. a Laura Bushová

Těší se i nízké podpoře vlastních republikánů – příznivě ho vidí jen 82 % z nich, zatímco George Bushe mladšího jich podporovalo 97 %. Gallupův ústav upozornil, že Trumpova všeobecná neoblíbenost je bezprecedentní překážka. Teprve se ukáže, do jaké míry může ovlivnit jeho schopnost vládnout.

autor: gzb
Spustit audio