Dánské speciální jednotky se mohou zapojit do bojů proti Islámskému státu

Dánská vláda schválila prodloužení mandátu své jednotky speciálních sil, která pomáhá v Iráku s bojem proti radikálům z organizace Islámský stát. Zatímco dosud se Dánové podíleli pouze na výcviku iráckých vojáků, nyní se budou moci účastnit i přímých bojů a útočit budou moci i na syrském území, informovala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dánská armáda

Dánská armáda | Foto: Wikimedia Commons

Kodaň se rozhodla rozšířit mandát speciální jednotky na boj „v irácko-syrském pohraničí" na žádost mezinárodní koalice bojující proti IS, k níž se Dánsko připojilo v říjnu 2014, uvedl ministr obrany Claus Hjort Frederiksen.

Pro úspěch boje proti IS je podle ministra životně důležité, aby mezinárodní koalice postupovala „ze všech stran". Speciální jednotky podle AFP mohou na základě nových pravidel podnikat výpady i do Sýrie.

Rozhodnutí dánské vlády musí ještě podpořit parlament. Opoziční sociální demokraté, kteří jsou nejsilnější parlamentní stranou, ale navrhovaný krok podporují. Hlasování by tak mělo být spíše formální, uvedla agentura AP. Kdy se bude o mandátu dánských vojáků hlasovat, zatím není jasné.

Dánsko už v roce 2015 vyslalo do Iráku sedm svých stíhaček F-16, které však mezitím podle plánu stáhlo. Kde přesně budou dánští vojáci nasazeni a kolik jich na Blízkém východě působí, Kodaň nezveřejnila. Už v prosinci jim povolila střílet v případě, že by nepřítel napadl je nebo jejich irácké kolegy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme