Gerardo Jerez Le Cam: Reflejos Migrantes

23. leden 2017

Argentinský skladatel a pianista Gerardo Jerez Le Cam žije v Paříži a spojuje tango s nástroji z východní Evropy včetně cimbálu. Jeho nové album má název Reflejos Migrantes.

Tango vzniklo před sto lety jako hudba podniků neblahé pověsti v přístavních čtvrtích Buenos Aires a Montevidea. V průběhu 20. století tango zasáhlo do světové pop music, filmové hudby a díky Astoru Piazzollovi, průkopníkovi nového tanga, vstoupilo do repertoáru klasické soudobé hudby. Velmi zajímavou ukázkou dalšího vývoje žánru je album natočené argentinským pianistou Gerardem Jerezem Le Cam, který žije od roku 1992 ve Francii.

K původním nástrojům tanga patří klavír, housle, kytara i knoflíková harmonika bandoneon - a Gerardo Jerez tuto sestavu velmi zajímavě rozšířil. Ve Francii se setkal s hudebníky z východní Evropy, rumunským houslistou Iacobem Maciucou a Mihaiem Trestianem, hráčem na cimbál z Moldavie. I když housle k tangu patří, Maciucapřináší balkánské a cikánské vlivy, které ještě zvýrazňuje cimbál, v tangu dosud nepoužívaný.

Argentinský skladatel a pianista Gerardo Jerez Le Cam nazval své album Reflejos Migrantes, Reflexe migrantů, což vystihuje nejen historii členů skupiny, ale též vznik žánru, jemuž se věnují - tedy argentinského tanga. Název tango pochází z Afriky, jeho klíčový nástroj, knoflíková harmonika bandoneon, je z Německa, a do melodií tanga se otiskly lidové písně z argentinského venkova. Gerardo Jerez je sám potomkem evropských přistěhovalců a ve svých 29 letech se z Buenos Aires přestěhoval do Francie, která je pro argentinské tango nejvýznamnějším evropským epicentrem.

Houslista Iacob Maciuca pochází z rumunského města Tulcea poblíž ústí Dunaje, hráč na cimbál Mihai Trestian studoval ve své vlasti Moldávii v Kišiněvě, a též v Bukurešti i Budapešti. Další důležitou osobností alba Reflejos Migrantes je zpěvačka Sandra Rumolino, narozená v Buenos Aires, která žije od svých 23 let v Paříži.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.