Maďarský Jobbik se odvrací od extremismu. Obdivuje islám a nepopírá holocaust

Gábor Vona, předseda maďarské pravicové strany Jobbik, známé svými antisemitskými postoji, oznámil, že jeho strana bude „respektovat práva Izraele na existenci, vytváření vlastní identity i jeho právo hájit vlastní zájmy,“ čteme v komentáři na portálu Hungarian Spectrum.

Agentura Reuters uvádí, že „Jobbik zasypává příkopy své krajně pravicové minulosti“, aby si vylepšil pověst u voličů před parlamentními volbami v roce 2018. Jobbik se připravuje na to, že bude hlavním vyzyvatelem strany Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Na toto sdělení reaguje Gábor Szántó, šéfredaktor portálu Szombat, který dává Vonovi několik rad, „jak z Jobbiku udělat součást civilizované, demokratické společnosti“. Strana by nejprve měla vyloučit z vedení ty nejextremističtější členy. Jak Szántó podotýká, právě kvůli nim je Jobbik obviňován z legitimizace antisemitských názorů v maďarské společnosti. Podobné kroky podnikly i některé západoevropské ultrapravicové strany. Maďarská krajní pravice za nimi v tomto ohledu ale dost zaostává.

Za holocaust nemůžeme

Má-li se Jobbik stát respektovanou, civilizovanou, demokratickou silou, musí se zříct svých dřívějších názorů. Aby se tak stalo, měl by nejprve definovat svůj postoj vůči holocaustu a přijmout zodpovědnost za chování Maďarska vůči Židům v roce 1944.

Zadruhé musí strana jasně vymezit svůj vztah ke skupinám a fórům, která jsou otevřeně antisemitská a rasistická. A zatřetí by měla veřejně podpořit názor, že stát Izrael má právo na existenci a že islámský fundamentalismus spolu s terorem ohrožují západní hodnoty. Teprve po těchto změnách politických názorů a za předpokladu, že budou trvalé, bude možné zahájit dialog mezi Jobbikem a židovskou komunitou, píše ve svém komentáři Eva Baloghová z portálu Hungarian Spectrum.

Jak dodává, takový dialog dosud nebyl myslitelný. Jobbik sice nikdy nepopíral holocaust, ale strana a její lídr dávali opakovaně najevo, že se toto téma zbytečně zveličuje. Jeden příklad za všechny:

Tamás s přítelkyní čekají na začátek mítinku Jobbiku

Předseda Jobbiku Vona řekl v jednom projevu v roce 2010, že mu neustálé propírání holocaustu už doslova „leze krkem“. Když se blížilo sedmdesáté výročí maďarského holocaustu, napsal Vona na svůj facebook, že se obává, aby se holocaust nestal jedním z témat tehdejší předvolební kampaně.

Doslova uvedl, že podle něj nebude cílem plánovaných akcí mírumilovné vzpomínání, ale snaha vyvolat u obyvatel pocit viny. Vona proto varoval své přívržence, aby se tím nenechali vyprovokovat.

Izrael je teroristický stát

Na druhou stranu nesmíme zapomínat, že i vládní strana Fidesz píše ve svých stanovách, že maďarská vláda nebyla zodpovědná za holocaust. Je proto nereálné očekávat něco víc od Vonova Jobbiku, uvádí server Hungarian Spectrum a dodává:

Postoj Jobbiku vůči státu Izrael by se dal ukázat na mnoha příkladech. Zde je jeden z nich. V roce 2012 Gábor Vona zorganizoval demonstraci před izraelskou ambasádou, aby upozornil na izraelský útok na Gazu. Předseda Jobbiku na akci tvrdil, že premiér Orbán během svého prvního funkčního období podepsal dohodu s Německem a Polskem.

V dokumentu údajně stojí, že do tří evropských zemí může – v případě nepokojů v Izraeli – přesídlit půl milionu Izraelců. Vona označoval Izrael za teroristický stát a tvrdil, že všechny maďarské politiky je třeba prověřit, aby se zjistilo, kdo z nich má dvojí občanství – maďarské a izraelské.

O rok později se Vona dostal do sporu s izraelským velvyslancem v Budapešti Ilanem Morem. Důvodem roztržky byl Morův dopis, v němž si velvyslanec stěžoval na to, že maďarská vláda vyznamenala otevřeně antisemitského reportéra.

Šéf extrémně pravicové strany Jobbik Gábor Vona

Předseda Jobbiku velvyslanci napsal, že „svým chováním dokazuje snahu Židů vládnout světu“. A dále velvyslance ubezpečil, že on „nikdy nebude „izraelským psem jako ostatní politické strany“ v Maďarsku. A jakmile se Jobbik dostane k moci, Mora prý „okamžitě pošlou domů“.

Extremisté obdivující islám

Jobbik je také známý svým obdivem k islámu. V roce 2009 Vona na jedné konferenci dokonce mluvil o úzkých vztazích Jobbiku a Íránu. Předseda strany Jobbik prý islám obdivuje kvůli jeho důrazu na tradice a odmítání modernity. Evropskou společnost podle Gábora Vony zničily renesance a osvícenství, protože ji odstřihly od epochy čistoty a dobra, kterou představoval středověk.

Vona dále prohlásil, že islám je poslední šancí lidstva v temných dobách globalismu a liberalismu. Rusko, Turecko a Maďarsko považuje za tři země, které jsou vzhledem ke své historii a osudu evropské a asijské zároveň. A proto jsou předurčeny k tomu, aby sloužily jako euroasijská alternativa k Západu.

Vona ve všech svých nedávných komentářích přirovnává Jobbik k teenagerovi, který udělal a řekl spoustu hloupostí, ale teď už dospěl.

Komentátorka ale připomíná, že když si pozorně poslechneme, jak Vona mluví o svých oblíbených spisovatelích, kterými jsou Schopenhauer, Nietzsche, Eliade, Rüdiger Safranski, Konrad Lorenz, nebo jeho údajně „největší favorit“ mistr Eckhart z přelomu 13. a 14. století, nemůže se zbavit jediného dojmu: Vona je zmatený člověk, který svůj vnitřní chaos bohužel přetavil v politickou kariéru. Sledujme proto, jestli má Vona pravdu a skutečně dospěl a jeho strana s ním, uzavírá komentátorka portálu Hungarian Spectrum.

autor: kult
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.