Omezte pobyt venku, nabádají meteorologové. Teploty klesnou až 17 stupňů pod nulu

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal na svých stránkách varování před silnými mrazy, a to během noci ze soboty na neděli. Výstraha se týká deseti krajů, kde mohou teploty klesnout až na minus 17 stupňů Celsia. S mrazivým počasím souvisí i zhoršující se smogová situace v řadě měst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náledí, námraza, ledovka, zima

Náledí, námraza, ledovka, zima | Foto: Filip Jandourek

Mrazy zasáhnou celou republikou včetně Prahy a okolí. Obávat se nemusí jenom obyvatelé Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého a Moravskoslezského kraje.

V dalších dnech má už v Česku převládat velká oblačnost a silnější mrazy se budou vyskytovat už jenom ojediněle.

„Z důvodu silných mrazů doporučujeme chránit se přiměřeně teplým oblečením (ve více vrstvách), teplou obuví, rukavicemi a pokrývkou hlavy,“ uvádějí na stránkách ústavu meteorologové. Dodávají, že malé děti, nemocní a staří lidé by měli omezit pobyt venku.

Meteorologové zároveň varují před alkoholem, který sice zdánlivě vyvolává pocit tepla, ale kvůli rozšířeným cévám dochází k větším tepelným ztrátám.

Chladněji než obvykle? Letošní mrazy jsou mimořádné, ukazují data za čtyři desetiletí

Číst článek

Kvůli smogu musejí podniky omezit výrobu

Kvůli chladnému počasí se v Česku zhoršuje i smogová situace. V Olomouckém, Středočeském kraji a taky v Praze meteorologové vyhlásili regulaci. Omezit výrobu tak musejí podniky už celkem v pěti krajích.

„Souvisí to s teplotní inverzí, která se vytvořila. Při ní se drží studený vzduch u země a v něm se drží i škodliviny a jejich koncentrace rostou,“ vysvětluje Jana Hujslová z ČHMÚ. Problém podle ní zhoršuje i fakt, že v posledních dnech téměř nefouká vítr.

Vyhlášená regulace se týká třeba některých provozů Unipetrolu - konkrétně závodu v Neratovicích na Mělnicku. „Při výrobě tepla tam nyní méně využíváme uhlí a více používáme zemní plyn,“ popisuje dopad opatření mluvčí firmy Pavel Kaidl.

Problémy se smogem má taky Praha. Magistrát proto žádá řidiče, aby před jízdou autem dali přednost městské hromadné dopravě. Radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD věří, že se situace do konce víkendu zlepší. „V případě, že ne, tak v pondělí ráno zasedne část krizového štábu, která se zabývá čistotou ovzduší,“ říká.

V Pardubickém a Královéhradeckém kraji platí regulace už od pátku. Na Třinecku ji naopak meteorologové odvolali. Kvůli smogové situaci meteorologové také radí, aby hlavně malé děti, senioři a lidé s chronickými dýchacími potížemi zůstali raději doma.

Tomáš Bystrý, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme