Bývalý vládce Gambie neodešel s prázdnou. Ukradl 290 milionů korun a luxusní zboží, tvrdí poradci Barrowa

Bývalý dlouholetý vládce Gambie Yahya Jammeh ukradl miliony dolarů ze státního rozpočtu, tvrdí jeden z poradců nového prezidenta Adama Barrowa. Odvést do exilu si měl v přepočtu 290 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dosavadní gambijský prezident Al Hadji Yahya Jammeh

Dosavadní gambijský prezident Al Hadji Yahya Jammeh | Zdroj: Reuters

Po 22 letech v čele země a šesti týdnech politické krize Jammeh s členy své rodiny odletěl v sobotu večer z letiště v Banjulu na palubě soukromého letadla do exilu. Neodletěl ale s prázdnou. Ze státního rozpočtu měl podle poradců nového vůdce Gambie ukrást 11,4 milionů dolarů (asi 290 milionů korun).

„Podle informací, které jsme obdrželi, nejsou ve státní pokladně žádné peníze," uvedl nový prezident Barrow. Na Jammehův příkaz bylo navíc podle poradce přepraveno nákladním letadlem do zahraničí různé luxusní zboží, včetně luxusních automobilů, píše agentura AP.

Krize v Gambii se chýlí ke konci. Exprezident Jammeh slíbil, že odejde do exilu

Číst článek

Barrow byl uveden do úřadu ve čtvrtek v sousedním Senegalu s podporou mezinárodního společenství. Kvůli obavám o svou bezpečnost zatím zůstává v Senegalu, podle poradce se vrátí domů „co nejdříve". Do Gambie již ve čtvrtek pod záštitou OSN vstoupili vojáci západoafrických států podporujících Barrowa.

Jammeh se dostal k moci v roce 1994 pučem. Organizace na ochranu lidských práv jej obviňují ze smrti mnoha politických odpůrců, z potlačování práv homosexuálů a také z přísného přístupu k médiím.

Po prezidentských volbách, které se konaly v prosinci loňského roku, odmítl Jammeh uznat, že jeho soupeř Barrow zvítězil. K odchodu ho nakonec přiměl tlak členů Hospodářského společenství západoafrických států. Do Gambie ve čtvrtek vstoupily ozbrojené síly Senegalu, Nigérie, Ghany, Mali a Toga, aby zajistily předání moci Barrowovi.

ČTK, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme