Bude kvůli smogu MHD zdarma? Radní rozhodnou v úterý

23. leden 2017

Smogová situace v hlavním městě se nelepší. Nadále platí regulace, tedy stav, kdy některé podniky musí omezovat výrobu. Stav se podle meteorologů nezlepší ani v nejbližších dnech. Magistrát žádá řidiče, aby pokud možno nejezdili do města autem, a rozhodne, jestli nebude MHD na několik dní zdarma.

Z jednání na magistrátu vyplynulo, že Praha zatím nezavede omezení pohybu aut po městě. „Nebudeme podnikat žádná tvrdá opatření, která by zamezila vjezdu vozidel do Prahy, protože se domníváme, že by to mohlo způsobit víc škody než užitku, protože nejsou objízdné trasy a nastal by pravděpodobně velký zmatek,“ říká radní Jana Plamínková z Trojkoalice.

Pražští radní se kvůli smogu sejdou i zítra, aby zvážili případné zavedení městské hromadné dopravy zdarma. Opatření by platilo pro všechny cestující od zítřejšího poledne po dobu několika dní.

Kvůli smogu platí v Praze takzvaná regulace, která se vyhlašuje, když dvanáctihodinový průměr koncentrace prachu překročí 150 mikrogramů. Podle náměstka pro dopravu Petra Dolínka se regulace v hlavním městě fakticky týká jen čtyř firem, například kamenolomu ve Zbraslavi.

Při výrazném znečištění by lidé venku neměli sportovat. Platí to hlavně pro lidi s chronickým onemocněním, malé děti a seniory.

autor: redakce
Spustit audio