Polovina Mosulu už je v rukou irácké armády. Podařilo se jí dobýt východní břeh města

Irácká armáda dobyla celý východní břeh Mosulu. Trvalo to přesně 100 dní od začátku operace. Na protějším břehu řeky Tigris ale stále zůstává pod vládou Islámského státu asi tři čtvrtě milionu lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácké jednotky v Mosulu

Irácké jednotky v Mosulu | Zdroj: Reuters

Poslední část východního Mosulu Rašídíji vzali vojáci útokem po náletu, který zničil tank Islámského státu. Civilisté ale čtvrť raději opustili.

„Samozřejmě jsme šťastní, že jsme misi dotáhli až sem. Na druhou stranu je smutné, jak ti lidé odcházejí. Ještě šťastnější proto budeme, až zajistíme čtvrť Rašídíja a tito lidé se budou moci vrátit domů. Pak bude mise opravdu splněna," říká generál irácké armády Alí Chálid.

Během pondělka pak vojáci čtvrť Rašídíja pročesávali, aby dopadli případné skrývající se ozbrojence.

Situace v západním Mosulu, který i po 100 dnech od začátku operace ovládá Islámský stát, je podle OSN špatná. Zásobování a životní podmínky jsou tam katastrofální.

Irácké jednotky se nyní připravují na překročení řeky a útok na západní břeh Mosulu, informoval generál Abdul Ameer Rasheed Yarallah. K útoku by mohlo dojít během dvou, nebo tří dní.

Irácké jednotky v Mosulu | Foto: Reuters

Irácké jednotky v Mosulu | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme