Úspěch českých diplomatů. Pomohli Polákovi, který byl zřejmě přes rok v syrském vězení

Česká diplomacie zprostředkovala propuštění polského občana nezvěstného od prosince 2015 s předpokládaným pobytem v Sýrii. V pondělí byl v Libanonu v pořádku předán polské straně. Podle mluvčího Pražského hradu Jiřího Ovčáčka k propuštění přispěla Kancelář prezidenta republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leszek Panek (s berlemi) na polském velvyslanectví v Bejrútu. Vlevo česká ambasadorka v Libanonu Michaela Froňková, vpravo velvyslankyně ČR v Sýrii Eva Filipi, ředitel zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček a polský velvyslanec Wojciech Božek.

Leszek Panek (s berlemi) na polském velvyslanectví v Bejrútu. Vlevo česká ambasadorka v Libanonu Michaela Froňková, vpravo velvyslankyně ČR v Sýrii Eva Filipi, ředitel zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček a polský velvyslanec Wojciech Božek. | Foto: Archiv Hynka Kmoníčka

Čtyřiapadesátiletý Leszek Panek byl v pondělí v Bejrútu předán polské straně ředitelem zahraničního odboru Hradu Hynkem Kmoníčkem. Nezvěstný byl od 10. prosince 2015.

„Díky úspěšným česko-syrským jednáním, která probíhala v Praze a v Damašku, se podařilo pana Panka nalézt a dosáhnout dohody o jeho propuštění z humanitárních důvodů. Pan Panek je v uspokojivém fyzickém a odpovídajícím psychickém stavu," uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Polsko se prostřednictvím české diplomacie pokoušelo zjistit bližší informace o jeho pobytu poté, co se v médiích objevily zprávy, že Panek je pravděpodobně v syrském vězení a že byl při zadržení postřelen.

Kdo je propuštěný Polák? Misionář, který se vydal obracet muslimy na křesťanství

Číst článek

Česká republika má v Damašku jako jediná země Evropské unie a NATO ambasádu. „Tento případ znovu jasně ukazuje, jak důležitá je existence naší ambasády v Sýrii,“ uvedla pro Zpravodajský web Českého rozhlasu mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová s tím, že resort nebude k případu zveřejňovat žádné další podrobnosti.

Poláci za propuštění podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka nic nezaplatili. Českým diplomatům pak pomohly kontakty na Blízkém východě.

„Naši republiku (stála výměna) využití kontaktů a důvěry, kterou jsme si dokázali na Blízkém východě vybudovat. A energii a empatii dvou českých velvyslankyň,“ řekl Právu Kmoníček.

Ze Sýrie byl polský občan přepraven do Libanonu, kde ho na českém zastupitelském úřadu převzal polský velvyslanec v Libanonu Wojciech Božek. V nejbližších dnech se má vrátit do Polska.

Panek má nyní berle a na pravé noze jizvu po střelném zranění. „Chlubil se, že mu tam průstřel udělal kříž,“ napsal Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Kmoníček.

Panek dřív varoval před jadernou apokalypsou

Čtyřiapadesátiletý Panek pochází z Vratislavi a ve městě je známou postavou. Po ulicích dříve jezdíval v pozlaceném autě polepeném podobiznou Panny Marie a z amplionu na střeše varoval před nadcházející jadernou apokalypsou.

Muž měl prý zjevení poté, co v roce 2007 zbankrotovala jeho firma, odešla od něj žena a bratr zmizel s půjčenými penězi.

„Když jsem začal duchovním říkat o blížící se apokalypse v roce 2017, začali se bát mě zpovídat. Posílali mě k exorcistovi. Na každé druhé mši jsem ztrácel vědomí,“ řekl Panek v roce 2013 deníku Gazeta Wrocławska.

Do Sýrie se loni vydal obracet muslimy na křesťanství. Vládní jednotky ho zadržely u Homsu a při zatýkání ho postřelily do nohy. Byl obviněn z terorismu a odsouzen k trestu smrti.

Vít Pohanka, Anna Jadrná, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme