Britská vláda potřebuje k zahájení brexitu souhlas parlamentu, rozhodl nejvyšší soud

Britská vláda musí mít k zahájení jednání o odchodu země z Evropské unie souhlas parlamentu. Rozhodl o tom v úterý nejvyšší soud většinou osmi ku třem hlasům. O takzvaném brexitu rozhodli Britové loni v červnovém těsném referendu. Pro byli především obyvatelé Anglie a Walesu, naopak pro setrvání v unii byla většina Skotska a Severního Irska. Proces by měl trvat dva roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová (archivní foto)

Britská premiérka Theresa Mayová (archivní foto) | Zdroj: Reuters

„Vláda má pravomoc odstupovat od mezinárodních smluv, nicméně nemůže tuto svoji moc vykonávat, aniž by změnila zákon, který by neposvětil parlament,“ řekl předseda britského nejvyššího soudu David Neuberger.

„Domníváme se, že tím, že se Spojené království rozhodne k vystoupení z Evropské unie, tak se změní legislativa a přijdeme o naše závazky vůči EU, proto si myslíme, že vláda nemůže aktivovat článek 50, pokud to neposvětí parlament,“ dodal.

Neuberger zároveň upozornil, že nejvyšší soud nerozhodoval o tom, kdy a jestli by Británie měla, nebo neměla z EU vystoupit.

Soudci současně rozhodli o tom, že do tohoto kroku nemohou promluvit regionální vlády Walesu, Severního Irska a Skotska. Hlavně skotské vládě se myšlenka brexitu a odchodu z jednotného trhu příčí.

„Vláda je z výsledku zklamaná. Máme ale štěstí, že žijeme v zemi, kde se každý jednotlivec, organizace a vláda musí podřídit soudům,“ řekl po jednání nejvyššího soudu státní zástupce Jeremy Wright.

Zástupkyně stěžovatelů Gina Millerová pak uvedla, že práva britským občanům může dát a vzít pouze parlament.

„Pouze parlament je suverénní. Dnešní rozhodnutí znamená, že poslanci budou mít možnost hlasovat na základě svých zkušeností a expertiz o tom, jak by měla vypadat vyjednávání o vystoupení Británie z EU,“ Millerová.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Co je tvrdý brexit? A znáte Tři brexitýry? Přehledně o rozlučce Britů s Evropskou unií

Číst článek

Britská vláda podle mluvčího premiérky Theresy Mayové rozhodnutí soudu respektuje. Verdikt ale podle něj neoddálí začátek odchodu země z unie. Proces má podle plánu začít do konce března.

Kabinet chce předložit oběma komorám parlamentu návrh prováděcího zákona o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy už v nejbližších hodinách. Možná už příští týden by pak mohla následovat rozprava, dá se předpokládat, že bude bouřlivá. Nepůjde nicméně o zpochybňování brexitu, ale o jeho podobu a britskou vyjednávací strategii.

Mayová v nedávném projevu oznámila záměr dosáhnout takzvaného tvrdého brexitu, tedy nekompromisního odchodu země z Evropské unie.

Londýn neusiluje ani o částečné, ani o přidružené členství. Hodlá vystoupit z jednotného trhu a z dalších unijních struktur, včetně soudního systému. Chce mít kontrolu nad přílivem lidí z unijních zemí a má zájem uzavřít s EU zcela novou celní dohodu.

Jiří Hošek, ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme