Severokorejský supervulkán Pektusan se probouzí k životu. Výbuch by mohl ovlivnit globální klima

Severokorejský supervulkán Pektusan se probouzí k životu. Podle vědců ale nejde o další z výmyslů severokorejské propagandy. Naopak, sto let spící sopka podle geologů hrozí výbuchem, který může mít katastrofální dopady na globální klima. Nebezpečí bere vážně i severokorejská vláda, která už poněkolikáté umožnila západním odborníkům, aby na výzkumech spolupracovali s místními vědci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebeské jezero na vrcholu sopky Pektusan na severokorejsko-čínské hranici, která je pro Korejce posvátným místem

Nebeské jezero na vrcholu sopky Pektusan na severokorejsko-čínské hranici, která je pro Korejce posvátným místem | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Bdpmax

Na sopce jsou patrné typické příznaky hromadění roztavené horniny v jejím magmatickém krbu. Magmatický krb je pro představu něco jako „podhoubí hory“. Jedná se o soustavu prostorů v nitru sopky, ze kterých při výbuchu vulkán čerpá lávu, ale i popel nebo větší kusy horniny, které vystřeluje do vzduchu.

Hromadění magmatu v podhoubí sopky se na povrchu projevuje například zvedáním vrcholu sopky. Vědci na Pektusanu naměřili vzdouvání horniny. A to rychlostí tři milimetry ročně. Kromě toho je v oblasti zvýšená hladina oxidu siřičitého. Před lety seizmologové naměřili v oblasti i sérii zemětřesení.

V minulosti se výzkumu zúčastnili hlavně geologové a geofyzikové ze Spojených států amerických, Velké Británie a Jižní Koreje.

Kim Čong-un posiluje kult osobnosti, na nejvyšší hoře KLDR staví sousoší za miliony dolarů

Číst článek

„Zkoušíme tu provádět geologický a geofyzikální výzkum, abychom pochopili historii hory Pektusan. Hlavně její velké erupce před tisíci lety. Ale snažíme se porozumět i současnému stavu hory. Kde se pod horou hromadí magma a tak podobně,“ popsal pro agenturu AP své působení na Pektusanu geolog James Hammond z Imperial College London.

Severokorejská vláda bere situaci tak vážně, že do oblasti umožnila vstup i zahraničním vědcům. To tamní režim nedělá příliš často. Hora je pro Severokorejce, ale i Mandžuy už od pradávna posvátná. A dnes má přední místo v propagandě severokorejského režimu. Údajně se na ní narodil i diktátor Kim Čong-il. Konkrétně u Nebeského jezera, což je vodní plocha v kráteru na vrcholu hory. V jezeře údajně i žije tajemný tvor Tianchi, který je podobný býku a v historii zaútočil na několik lidí. Důkazy ale samozřejmě chybí.

Vědci vychází z erupce sopky v roce 946 našeho letopočtu. Hora tehdy podle odhadů vyvrhla více než sto kilometrů krychlových materiálu. Kusy ztuhlé lávy doletěly dokonce až na pobřeží Japonska, které je vzdálené tisíc kilometrů. Jde o největší zaznamenanou erupci za poslední dva tisíce let. Pokud by k podobné události došlo dnes, ovlivnil by výbuch výrazným způsobem na několik let globální klima. Kvůli znečištění atmosféry by popel způsobil ochlazení. A síra z výbuchu zapříčíní kyselé deště.

Ondřej Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme