Devizové intervence skončí v půlce roku, je přesvědčen Zeman

Prezident Miloš Zeman si je jistý, že devizové intervence budou zrušeny v polovině letošního roku. Prezident intervence dlouhodobě kritizuje. V úterý to sdělil při setkání se zastupiteli Plzeňského kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Rozhodnutí o ukončení je v rukou České národní banky, která termín poloviny roku 2017 vidí jako pravděpodobný. O nastavení měnové politiky bude bankovní rada jednat příští týden ve čtvrtek.

Centrální banka zahájila režim intervencí v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro. Za tu dobu do konce loňského listopadu utratila na devizovém trhu 812 miliard korun za nákup eur.

Bankovní rada před Vánocemi zopakovala, že jako pravděpodobný termín jejich ukončení vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Pravomocí prezidenta je jmenovat a odvolávat guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy sedmičlenné bankovní rady ČNB. Prezident jmenuje 31. ledna novými členy Oldřicha Dědka a Marka Moru, kteří nahradí Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala.

Podle ekonomů, které ČTK oslovila, nebudou noví členové znamenat podstatnou změnu pro případný konec devizových intervencí. Zeman za svého působení v roli prezidenta jmenoval od 1. března 2014 členem bankovní rady Jiřího Rusnoka.

Následně jej od července 2016 jmenoval guvernérem ČNB na šestileté funkční období. Dále jmenoval od července 2016 členy bankovní rady Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme