Je to ubohé, reaguje Zeman na Sobotkovo odmítnutí jmenovat Srpa do etické komise

Nominaci zakladatele Jazzové sekce Karla Srpa do Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu zavrhl v úterý premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. A to kvůli Srpovým stykům s komunistickou tajnou policií. Prezident Miloš Zeman na premiérovo rozhodnutí následně zareagoval, je podle něj „ubohé“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

V oficiálním prohlášení Zeman konstatuje, že byl Srp mezi lety 1986 a 1988 komunistickým režimem vězněn, a vzpomíná i jeho činnost v Jazzové sekci.

‚Intenzivně donášel StB.‘ Sobotka odmítl podepsat prezidentovo rozhodnutí jmenovat Srpa do etické komise

Číst článek

„Karel Srp byl účastníkem snídaně disidentů s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem v roce 1988. Městský soud v Praze v roce 2000 pravomocně rozhodl, že Karel Srp byl v evidenci StB veden neoprávněně. Z uvedených důvodů považuje prezident republiky odmítnutí kontrasignace předsedou vlády za ubohé,“ vzkazuje prezident.

"My jsme nyní v situaci, kdy premiér této země činí z člověka, který byl vězněn komunistickým režimem, agenta státní bezpečnosti," řekl ve vysílání Českého rozhlasu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

"Já jsem přesvědčený, že etická komise je orgán, který už ve svém názvu nese slovo 'etická', které bychom měli velmi silně respektovat. Jestliže jsou nejrůznější pochybení, tak je třeba je zcela jasně vyvrátit, nebo volit řešení, která nekolidují s tímto důležitým momentem," uvedl ke kauze ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

"Podle názoru etické komise pan Karel Srp nesplňuje podmínky pro členství, konkrétně podmínku spolehlivosti," dodal předseda etické komise Jiří Kaucký.

Jazzová sekce zorganizovala pro Miloše Zemana oslavu. Pozvaných je asi sto osobností

Číst článek

„Jsem si vědom toho, že pan Karel Srp udělal hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu, bohužel ale udělal také hodně špatných věcí a dlouhodobě a intenzivně donášel StB. Proto nesplňuje zákonné předpoklady pro to, aby byl členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Návrhu kontrasignovat jeho členství nemohu vyhovět,“ uvedl premiér.

„Pan Sobotka vychází z podkladů, které neexistují. Protože z těch obvinění, o kterých mluví Ústav pro studium totalitních režimů, já jsem ani jedno za 20 let neviděl, ani jedno mi nebylo předloženo," řekl k věci sám Srp.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme