Zachraňte syrské děti, napsala sedmiletá Bana z Aleppa Trumpovi. Ten chce migraci zastavit

Sedmiletá dívka Bana Alabedová, která se proslavila svými tweety z obleženého syrského Aleppa, napsala otevřený dopis americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Žádá ho, aby zachránil syrské děti a jejich rodiče. Trump ale plánuje ve středu podepsat dekrety, které migraci omezí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek, který se na účtu @AlabedBana objevil po nočním bombardování.

Snímek, který se na účtu @AlabedBana objevil po nočním bombardování. | Foto: Repro @AlabedBana / Twitter

Sedmiletá dívka se v otevřeném dopise pro amerického prezidenta nejdřív krátce představila. Napsala, že dřív žila a chodila do školy v Aleppu. Kvůli válce ale musela utéct.

Alabadová Trumpovi také připomněla, že v Sýrii stále žijí miliony dětí, které si zaslouží mír stejně jako jeho rodina a děti. Sedmiletá dívka na konci dopisu Trumpovi přislíbila přátelství, pokud pomůže syrským dětem.

Sedmiletá Bana je v bezpečí, její tweety z Aleppa sledoval celý svět

Číst článek

Bana se svou matkou popisovala na Twitteru boje o Aleppo. V prosinci ze Sýrie se svou rodinou utekla a teď žije v Turecku.

Trump migraci omezí

Nový americký prezident jejím přáním pravděpodobně nevyhoví. Ve středu a v dalších dnech plánuje podepsat několik antiimigračních dekretů a mimo jiné dočasně zakáže přijímání přistěhovalců ze Sýrie, Iráku, Íránu, Libye nebo Somálska, napsaly agentury Reuters a AP s odvoláním na několik obeznámených zdrojů.

Výnosy by tak podle Reuters měly zakázat přijímání uprchlíků ze zemí vyhodnocených americkými úřady jako rizikové až do doby, než bude zpřísněn proces prověřování občanů těchto států.

„Zítra (dnes) je v plánu velký den pro národní bezpečnost. Kromě mnoha jiných věcí postavíme zeď!" uvedl v úterý Trump na Twitteru v narážce na zmíněné výnosy, které mají mimo jiné dát zelenou stavbě zdi mezi USA a Mexikem, kterou Trump přislíbil během předvolební kampaně.

Agentura AP s odvoláním na své zdroje uvedla, že Trump detaily plánu stále zvažuje a v současnosti počítá s nejméně čtyřměsíčním zákazem přijímání jakýchkoli uprchlíků.

Trump by podle zdrojů Reuters mohl instruovat ministerstvo zahraničí, aby nevydávalo víza obyvatelům zmíněných zemí či celnímu a pohraničnímu úřadu, aby nevpouštěl do země majitele již vydaných víz.

Ministerstvo zahraničí, do jehož čela bude Senát schvalovat Trumpova nominanta Rexe Tillersona, se podle Trumpova mluvčího chystá začít pracovat na zpřísnění prověrek migrantů ihned po nástupu nového ministra.

Lenka Kabrhelová, ČTK, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme