Největší rekonstrukce nádraží v Česku. Správce železnice do nich investuje 4,5 miliardy

Správa železniční dopravní cesty plánuje velkou rekonstrukci nádraží, která nemá v posledních desetiletí obdoby. Chce opravit nejméně 120 stanic. Investovat chce 4,5 miliardy korun, informoval portál E15.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak (ilustrační foto)

Vlak (ilustrační foto) | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

Obraz české železnice by se měl v příštích třech letech zcela změnit. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce opravit nádraží po celé republice, od těch nejmenších až po velká nádraží.

Z dokumentů SŽDC vyplývá, že náklady na opravu nejméně 120 nádraží se budou pohybovat ve výši bezmála 4,5 miliardy korun, vypočítal portál E15. Letošek bude podle železničářů rokem příprav. Největší rekonstrukce pak začnou v roce 2018.

Obnovovat chce velká nádraží jako Smíchovské nádraží v Praze za asi 100 milionů korun, dále nádraží ve Františkových Lázních, Berouně nebo Jaroměři. Ještě letos by se mělo začít s rekonstrukcí menších stanic, jako jsou ta v Malých Svatoňovicích na východě Čech nebo ve Velkých Hamrech v Libereckém kraji. Obnova čeká také pražské nádraží Braník.

Během letoška by z celkové částky 4,5 miliardy měla SŽDC utratit asi 800 milionů korun. Tedy osmkrát více než loni, kdy správa s drobnými opravami stanic začala.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme