Německá vláda schválila mýto pro osobní auta. Odpůrci mluví o diskriminaci cizinců

Řidiči osobních aut nejspíš budou od roku 2018 nebo 2019 platit za jízdu na německých dálnicích. Německá vláda totiž ve středu podpořila návrh na zavedení mýtného pro osobní vozy. Návrh by měl bez větších problémů schválit i parlament. Mýtné by se mohlo platit nejdříve příští rok. Výhrady má proti němu několik evropských zemí, včetně Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava, dopravní zácpa, auto, kolona

Doprava, dopravní zácpa, auto, kolona | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt musel zákon o mýtném přepracovávat. S prvním návrhem nesouhlasila Evropská komise, podle které bylo mýtné vůči zahraničním řidičům diskriminační.

Přepracovaný zákon nyní počítá na přání Komise s odstupňovanější nabídkou krátkodobých dálničních známek pro cizince. Desetidenní známka by měla stát v přepočtu od 70 do 670 korun, a to v závislosti na množství emisí.

Cena dvouměsíční známy se má pohybovat v rozpětí 190 až 1350 korun. Nejdražší roční mýtné bude stát v přepočtu 3500 korun. Mýtné se platí za používání dálnic a spolkových silnic. V příhraničních regionech mohou zahraniční řidiči používat spolkové silnice bez poplatku. Žádné další úlevy zákon nepřipouští.

Rakousko ale i poté, co Berlín spor s Komisí urovnal, považuje mýtné za protiprávní, protože ve výsledku ho budou platit pouze cizinci.

Německým řidičům ho totiž úřady odečtou od povinné daně za automobil. Rakousko proto svolalo do Bruselu na odpoledne schůzku devíti zemí, které s německým mýtným nesouhlasí. Mezi nimi je i Česká republika.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme