'Černý panter' Eusébio byl velkým kamarádem Masopusta. Oslavil by 75. narozeniny

Říkali mu Černý panter nebo Černá perla z Mosambiku. To proto, jak rychlým, mrštným a šikovným fotbalistou byl. Také se stal prvním Afričanem, který v tomto sportu světově proslul. Dnes by držitel Zlatého míče a vítěz Poháru mistrů evropských zemí Eusébio oslavil pětasedmdesátiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eusébio

Eusébio | Foto: Wikipedia Creative Commons CC-BY-SA-3.0/Brian Burnell

Byl to jeden z nejúžasnějších obratů historie fotbalového mistrovství světa a Eusébio v něm hrál hlavní roli. Ve čtvrtfinále šampionátu 1966 Portugalsko prohrávalo v 25. minutě se Severní Koreou 0:3, on dal čtyři branky a dovedl svůj tým k vítězství 5:3.

„Vzpomínám si na to velice dobře, je to tady uložené v mé hlavě. Samozřejmě není snadné dát čtyři góly a otočit takový zápas, ale nám se to naštěstí povedlo,“ vzpomínal Eusébio.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nedožité 75. narozeniny portugalské fotbalové legendy připomněl reportér ČRo Jan Suchan

Celkem nasázel Eusébio na šampionátu v Anglii devět gólů a v Londýně byli jeho výkony tak uchváceni, že ho hned zpodobnili ve slavném muzeu voskových figurín Madame Tussaud's.

Rodák z Mosambiku posbíral i řadu ocenění vyloženě fotbalových včetně Zlatého míče za rok 1965. K tomu byl dvakrát druhý - v roce 1962 za Josefem Masopustem, kterému trofej v březnu následujícího roku i předal.

„Cítil jsem velké uspokojení a čest, když jsem před zápasem Benfiky na Dukle Zlatý míč předával. Josefa už jsem tehdy samozřejmě znal, jsou to pěkné vzpomínky, když se koukám na tu fotografii.“ Přátelé Eusébio a Josef Masopust si ji prohlíželi při svém posledním setkání před třemi lety.

„To jsme byli ještě trošku mladší. Já už jsem tak starý, že mi někdy bylo třicet,“ vtipkoval při pražské schůzce Josef Masopust.

„A taky jsme byli bez břicha,“ dodal Eusébio. „Naplňuje mě velikou radostí, když se můžeme setkat. Není to moc často, ale vždycky se z toho radujeme jako děti, i když věk už pokročil. Pokaždé si přejeme, abychom se setkali znovu.“

V lednu 2013 už se tohle přání oběma výtečným technickým fotbalistům nenaplnilo, Eusébio zemřel rok na to, Josef Masopust ho přežil o necelý rok a půl.

Jan Kaliba, Jan Suchan, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme