Bolt přijde o jedno olympijské zlato. Jeho kolega z pekingské štafety dopoval

Jamajská štafeta v běhu na 4x100 metrů musí kvůli dopingu Nesty Cartera vrátit zlato z olympijských her 2008 v Pekingu. Carterův slavný krajan Usain Bolt tak přišel o jeden ze svých devíti olympijských triumfů. O diskvalifikaci vítězných Jamajčanů dnes informoval Mezinárodní olympijský výbor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jamaičané Bolt, Blake, Frater a Carter po SR na 4x100

Jamaičané Bolt, Blake, Frater a Carter po SR na 4x100 | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Cartera loni v červnu usvědčilo z užití zakázané látky zpětné testování uložených vzorků z pekingských her. Ten jeho byl pozitivní na stimulant metylhexanamin. Dalšími členy vítězného jamajského týmu, který ve finále časem 37,10 sekundy překonal světový rekord, byli Michael Frater a Asafa Powell.

Carter běhal za jamajskou štafetu dlouhodobě. Olympijské zlato má i z Londýna 2012, je také mistrem světa z posledních tří šampionátů.

Po změně výsledků, k němuž MOV vyzval mezinárodní atletickou federaci IAAF, by se na první místo měla posunout čtveřice z Trinidadu a Tobaga. Druhé by skončilo Japonsko a bronz nově získá štafeta Brazílie.

Metylhexanamin je látka, která byla v minulosti součástí přípravků na uvolnění ucpaného nosu a dodnes je obsažena v některých potravinových doplňcích. Na seznamu zakázaných byl do roku 2011, pak ho Světová antidopingová agentura zařadila mezi látky, jejichž užití lze vysvětlit.

MOV z pekingské olympiády diskvalifikoval i ruskou dálkařku a trojskokanku Taťjanu Lebeděvovou, která tehdy v obou disciplínách vybojovala stříbrnou medaili. V jejím odevzdaném vzorku byl zjištěn zakázaný turinabol.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme