Devítiletému Edoardovi zabila lavina rodiče. Pod troskami hotelu zaháněl strach dětí pohádkou

Devítiletý Edoardo Di Carlo pomohl dvěma malým dětem vydržet čekání na pomoc v troskách hotelu Rigopiano, který zavalila lavina. Jak uvádí italský deník Il Messaggero, chlapec dětem vyprávěl pohádku z oblíbeného filmu Ledové království. Hoch přišel o oba rodiče poté, co 18. ledna na hotel Rigopiano spadla sto dvacet tisíc tun těžká lavina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z videa zachycuje přeživší dívku v náručí záchranáře.

Záběr z videa zachycuje přeživší dívku v náručí záchranáře. | Zdroj: Reuters

Příval udeřil rychlostí kolem stovky kilometrů v hodině. Oba chlapce a holčičku vytáhli záchranáři v pátek a Edoarda včera lékaři předali do péče jeho 19letého bratra. Naděje na záchranu dalších lidí jsou už jen mizivé.

Edoardo se podle italského listu zachoval jako skutečný hrdina. Společně s dvěma menšími dětmi přežil v biliárové místnosti, kde pak svým kamarádům zpíval písničky, vymýšlel pohádky a vyprávěl oblíbené scény z filmu Ledové království. „Všichni tři se spojili a dokázali vzdorovat návalům paniky a děsu,“ řekla deníku Il Messagero nemocniční psycholožka. „Hra jim pomohla zahnat hrůzu, která byla všude kolem nich,“ dodala.

OBRAZEM: Z trosek zavaleného hotelu po pěti dnech zachránili tři štěňata

Číst článek

Edoardo pomohl šestileté Ludovice Pareteové, která se už vrátila k rodičům. Sedmiletý Samuel Di Michelangelo ale stejně jako Edoardo přišel o oba rodiče.

Dvě laviny, dva hotely

Celkem neštěstí přežilo 11 lidí. Policie při vyšetřování zjistila, že hotel byl postaven přímo na troskách jiné stavby, kterou v minulosti také zničila obří lavina.

Příbuzní obětí uvedli, že na dispečinku záchranné služby v první chvíli považovali zprávy o lavině za kanadský žert. „Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda vzhledem k několikadennímu sněžení zodpovědní činitelé nepodcenili riziko,“ dodává italský deník Il Messagero.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Rostislav Matulík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme