Že je technika jen pro kluky? Nesmysl. Kampaň VUT láká studentky

„Holky na techniku patří,“ hlásá motto nové kampaně Vysokého učení technického v Brně, která má dívky motivovat ke studiu. Informatiku jich na brněnské technice studuje osm procent, přitom podle univerzity neexistuje žádný důvod, proč by dívek nemohlo programovat víc. Kampaň tak chce nejen přitáhnout nové studentky, ale hlavně ženám ukázat, že když něco chtějí dělat, nemají poslouchat své okolí a řídit se předsudky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kampaň VUT "Sem patřím" cílí na ženy

Kampaň VUT "Sem patřím" cílí na ženy | Foto: VUT Brno

„V populaci je přibližně polovina žen, tak jak je možné, že u nás na VUT je to jen 28 procent?“ Stejně jako student z videa nové kampaně Vysokého učení technického v Brně se diví i vedení univerzity a ptá se: „Jak nalákat ženy na studium techniky?“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o kampani brněnského VUT, která láká dívky ke studiu technických oborů. Navazuje rozhovor s Barborou Bühnovou ze sdružení Czechitas spojujícího mladé ženy se zájmem o IT

Kampaň má zároveň poukázat na stereotypní vnímání žen, které přitom stojí za řadou významných objevů.

„Jak je vidět v jednom z videí VUT, ženy stojí například za vynálezem signální světlice, injekční stříkačky nebo neprůstřelné vesty, takže si myslím, že v oblasti technického vzdělávání a technického výzkumu mají určitě své místo,“ vysvětluje mluvčí univerzity Radana Kolčavová.

VUT si udělalo průzkum, proč ženy nejdou studovat technické obory. Velká část dotazovaných odpovídala, že je od toho odrazovalo okolí a že je studium příliš těžké.

„V anonymním dotazníku některé z nich uvedly, že přesto, že je na střední škole fyzika a matematika bavily a měly dobré studijní výsledky, jejich rodiče, učitelé něco výchovní poradci je zrazovali od studia na technické univerzitě. Že je to příliš těžké a že je to ryze mužské prostředí. Doporučovali jim, aby raději nastoupili karieru učitelky matematiky nebo fyziky a šly na pedagogickou fakultu, že je to pro ně vhodnější,“ přibližuje mluvčí univerzity.

Pájet. Kódovat. Milovat. | Foto: VUT Brno

Podobně to vidí i Lenka Šilhánková. Na střední škole ji bavily přírodní vědy. A zatímco její kamarádky s podobnými zájmy si vybraly medicínu, ona šla studovat na VUT chemii. Ženy podle ní přináší do vědy jiný pohled než muži.

„Může vnímat věci s jiným nadhledem nebo je preciznější. Zrovna v chemii to tak je, že jsou holky preciznější, mají lepší výsledky v laboratořích, v analytické chemiirozhodně, zatímco kluci to tak trošku víc odfláknou,“ konstatuje studentka.

Nejméně žen si na brněnské technice vybírá studium informatiky, víc zájemkyň by ale uvítala i strojírenská fakulta nebo elektrotechnika.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme