OBRAZEM: Staleté tradici hrozí zánik. Tak Indie přichází o zaklínače hadů

Ten výjev známe všichni. Ind s dlouhými prsty hraje na tradiční flétnu a před ním se v půvabných obloučcích jako na rozkaz roztancuje jeden z nejnebezpečnějších hadů světa. V indické osadě Jogi Dera se zaklínání hadů dědilo z generace na generaci. Dnes tradice ale pomalu vymírá a zaklínači hadů o své živobytí pomalu přichází. Kvůli zákonům na ochranu přírody i nástupu nové, moderní doby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malý zaklínač Ashiq Nath s hadem.

Malý zaklínač Ashiq Nath s hadem. | Zdroj: Reuters

Buti Nath odklopí víko koše, z kterého se pomalu začíná vynořovat kobra. Zanedlouho se smrtící plaz začne kymácet podle toho, jak Nath hraje na svou flétnu vyrobenou z tykve.

Po ranní modlitbě přichází v osadě hadů na řadu hraní na flétnu. | Foto: Reuters

Buti Nath je členem starobylého kmene zaklínačů hadů známého jako Saperes, který se už několik generací chytá jedovaté hady a pomocí melodií ze své flétny je mění v tanečníky.

Dítě odpočívá v hamace, kobra kousek pod ním. | Foto: Reuters

„Více než sedm generací mé rodiny to dělalo, proto i já,“ říká pětašedesátiletý muž žijící v zaprášené osadě Jogi Dera v nejlidnatějším státě Indie Uttarpradéši. „Lidé nás volají kdykoli se v jejich domech nebo na polích objeví nebezpečné zvíře. Nemáme strach,“ dodává.

Ravi Nath s hadem. Zaklínač si denně vydělá asi tři dolary. | Foto: Reuters

Hinduisté v Indii hady uctívají a jejich zaklínači jsou považování za následovníky hinduistického boha Šivy, který je často vyobrazován s kobrou kolem krku.

Zaklínač drží v ruce hada, kterého chytil v jednom z domů v osadě. | Foto: Reuters

Zaklínači hadů byli kdysi běžnou součástí indických bazarů a festivalů. Davy diváků fascinovali svou schopností ovládat jedny z nejnebezpečnějších a nejjedovatějších zvířat. Mnohdy také znali léky účinné proti hadímu uštknutí.

Zaklínač hadu čistí zvířeti oči. | Foto: Reuters

Muži s flétnami z vesnice Jogi Dera ale tvrdí, že jejich staletí stará tradice pomalu vymírá s tím, jak se úřady snaží prosadit zákony na ochranu volně žijících živočichů. V roce 1991 bylo zaklínání hadů zakázáno úplně. Zaklínači se přesto nevzdávají, nevydělávají už ale tolik. Lidé si zvykli bavit se jinak.

ne jeden had, ale celé klubko hadů. | Foto: Reuters

„V civilizované společnosti není místo pro lidi chytající hady a předvádějící s nimi jakousi zábavnou show,“ říká 30letý Mangal Nath, kolébající v náručí svého synka.

2017-01-25T130445Z_548682180_RC178D65DBF0_RTRMADP_3_INDIA-SNAKECHARMERS.JPG | Foto: Reuters

Zaklínači hadů z Jogi Dera hadů vydělá asi dvě stě rupií denně (přibližně tři dolary), což není dost, aby zajistil svou rodinu. Mladí muži s osady, kteří snili o kariéře muže s flétnou, proto odcházejí do měst pracovat na stavbách nebo jako řidiči rikši.

Žena zaklínače hadů před jejich domem. | Foto: Reuters

Kuldip Nath, teprve 14letý zaklínač hadů vzpomíná, jak se přidával k otci při jeho pátrání po nebezpečných plazech. Lituje toho, že nechodí do školy. „Někdy mám pocit, že bych měl studovat, abych dostal pořádnou práci nebo mohl podnikat a mohl se tak postarat o rodinu a děti,“ uzavírá.

Malý zaklínač Ashiq Nath s hadem. | Foto: Reuters

Reuters, Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme