Kauzu Nečasové a vojenské rozvědky rozhodne jiný senát. Soudkyni Králové případ vzali

V případu údajného zneužití vojenské rozvědky Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) bude u Obvodního soudu pro Prahu 1 rozhodovat nově soudkyně Pavla Hájková. Odvolací městský soud v Praze rozhodl o odebrání kauzy dosavadní soudkyni Heleně Králové. Změna soudce je součástí verdiktu, kterým městský soud zrušil i osvobozující rozsudek Králové nad zpravodajci a Nečasovou těsně před koncem roku. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas a Jana Nečasová, soud

Petr Nečas a Jana Nečasová, soud | Foto: Filip Jandourek

Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1 už počtvrté. Sama soudkyně Králová v případu rozhodovala už třikrát, kdy třikrát osvobodila všechny obžalované zpravodajce a dvakrát i Nečasovou.

V červnu 2014 Nečasové uložila trestním příkazem roční podmíněný trest, zastavila stíhání Jana Pohůnka a případ Milana Kovandy a Ondřeje Páleníka předala ministerstvu obrany, aby ho řešilo jako kázeňské provinění. Pražský městský soud ale už tehdy případ vrátil.

Obvodní soud rozhodoval znovu a v červnu 2016 obžalované znovu nepravomocně osvobodil, protože podle Králové skutky popsané v obžalobě nebyly trestnými činy a nepodařilo se prokázat motiv.

Podle obžaloby Nečasová jako sekretářka a milenka bývalého premiéra Petra Nečase zneužila bez vědomí ministra obrany Vojenské zpravodajství k získání informací o životě tehdejší Nečasovy manželky. Nečas u soudu tvrdil, že zpravodajce žádal o prověření možné hrozby pro svou rodinu, což soudkyně Králové označila za "zcela pochopitelné a logické".

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme