Budějovická parkoviště dostanou elektronická počítadla, ale naváděcí systém chybí

26. leden 2017

Najít vhodné parkoviště v Českých Budějovicích může být někdy složité. Hlavně, když člověk nechce projíždět město sem a tam. Naváděcí systém ale prakticky neexistuje a vzniknout má až v příštích čtyřech letech.

Parkoviště u fotbalového stadionu a na Mariánském náměstí zatím dostanou počítadla, která před vjezdem na parkoviště řidičům oznámí počet volných míst.

Parkoviště u stadionu Dynama většinou využívají lidé, kteří místo znají. Patří mezi ně pan Václav, který nedaleko pracuje. „My tady máme rezervovaná nějaká místa pro zaměstnance a myslím, že to parkoviště je hodně využívané. Lidé sem jezdí hodně, třeba když byly adventní trhy, tak se tu skoro nedalo zaparkovat. Je odtud dobrá dostupnost do centra,“ říká.

Poměrně obtížně hledají řidiči, kteří míří do centra města od severu, parkoviště na Mariánském náměstí. Šipky k němu ukazují cestu až posledních 300 metrů.

Dobré zkušenosti s naváděcím systémem přitom mají už třeba v Jindřichově Hradci nebo v Českém Krumlově. Českobudějovičtí radní ale čekají, až dají dohromady celý systém elektronicky. „My jsme byli před rozhodnutím, jestli dělat provizorní značení, to znamená jenom obyčejné značky, nebo počkat,“ dodává radní pro dopravu František Konečný.

Radnice připravuje takzvaný inteligentní systém řízení dopravy za 300 milionů korun. Kromě naváděcího systému bude jeho součástí i dynamické řízení křižovatek, které budou reagovat na aktuální zácpy, ale také třeba rychlostní vážení aut nebo detekce jízdy na červenou.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio