Ekonom Pavel Kohout: Čím více veřejných zakázek, tím větší možnost korupce

26. leden 2017

Populismus je falešný lék na korupci, situaci jen zhoršuje. To tvrdí ve své výroční zprávě organizace Transparency International. Ve zprávě informuje o vnímání korupce ve 176 zemích světa. Česko se v uplynulém roce propadlo o 10 příček a skončilo na 47. místě.

Pavel Kohout, ekonom a zakladatel strany Realisté, definuje populistické politiky jako ty, kteří dělají politiku založenou na slibech, které jsou nereálné nebo škodlivé. Mezi populistické politiky tak podle jeho názoru by mohli patřit skoro všichni politikové ze západní Evropy, včetně České republiky.

V tom s ním souhlasí i Janusz Konieczny, analytik Nadačního fondu proti korupci: „Rozhodně ano, protože se často snaží zalíbit voličům, naslibují hory, doly. Já sám jsem často svědkem toho, ať už na Radě vlády pro boj proti korupci, nebo na různých jednáních, že politici slibují, ale realita je úplně jiná.“


S korupcí bychom měli bojovat tak, že bychom měli prosadit důležité protikorupční změny, za druhé bychom měli podstatně zvýšit vymahatelnost práva, za třetí dotáhnout velké korupční kauzy do konce, a čtvrtý bod je možná nejpodstatnější – změnit žebříček hodnot a myšlení lidí. JANUSZ KONIECZNY

„Já jsem došel k názoru, jako člen NERVu a podobných organizací, že jedna z nejzásadnějších metod boje proti korupci je omezení veřejných výdajů – zejména v bodech, které jsou viditelné, jako třeba významné stavby nebo velké zakázky. Protože čím více zakázek, tím je větší šance na nějakou korupci,“ myslí si Pavel Kohout.

Janusz Konieczny souhlasí jen částečně: „S korupcí bychom měli bojovat tak, že bychom měli prosadit důležité protikorupční změny, za druhé bychom měli podstatně zvýšit vymahatelnost práva, za třetí dotáhnout velké korupční kauzy do konce, a čtvrtý bod je možná nejpodstatnější – změnit žebříček hodnot a myšlení lidí.“

Zdůraznil, že ve Finsku, které je na jedné z čelních příček žebříčku vnímání korupce, společnost korupci vnímá jako negativní jev. Pavel Kohout zdůrazňuje, že tyto země mají jiný volební systém. Podle jeho názoru by pomohlo, aby i u nás byl takový volební systém, který by umožňoval nezvolit zkorumpované politiky.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.