Federer je pošesté ve finále Australian Open. Wawrinku zdolal v pěti setech

Australian Open zná prvního finalistu v kategorii mužského singlu. Švýcar Roger Federer zdolal svého krajana Stana Wawrinku v pěti setech 7:5, 6:3, 1:6, 4:6 a 6:3. Jeho dalším soupeřem bude vítěz z dvojice Rafael Nadal a Grigor Dimitrov. V pětatřiceti letech je Federer nejstarším grandslamovým finalistou o od roku 1974, kdy hrál devětatřicetiletý Ken Rosewall o titul na US Open.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcar Roger Federer

Švýcar Roger Federer | Zdroj: Reuters

Federer naposledy na grandslamu triumfoval v roce 2012 ve Wimbledonu. Nyní tak může získat osmnáctý grandslamový titul, a to hned po půlroční pauze kvůli potížím s kolenem. „Cítím se úžasné. Nikdy bych nevěřil, že se vrátím tak rychle,“ řekl na kurtu Federer, který v Melbourne triumfoval v roce 2004, 2006, 2007 a 2010.

Federer zvládl lépe úvod zápasu, kdy za stavu 6:5 sebral Wawrinkovi servis a zvítězil. A i ve druhé sadě se mu dařilo o něco lépe. Wawrinka opět ztratil jedno podání a po jednom nepovedeném bekhendu zlomil raketu přes koleno. Po prohrané sadě musel nechat ošetřit a dál hrál s páskou pod kolenem.

Federer měl dobře nakročeno k třísetovému vítězství, ale ve třetím setu ztratil dvě podání a Wawrinka se dostal zpět do hry. „Asi se uvolnil, já jsem nepodával tak dobře a pak bylo těžké ho zastavit. Byl jsem najednou svázaný,“ řekl Federer. Ve čtvrté sadě si oba tenisté prohráli první podání, ale rozhodující byl brejk mladšího ze Švýcarů na 5:4. Potom už si udržel svůj servis a hra pokračovala pátým setem.

Ošetřen byl v průběhu zápasu i Federer, kterého trápila noha. „Normálně si ošetření během zápasu neberu, ale Stan už ošetřován byl, tak jsem si říkal, že ho to nerozruší a fanoušci se taky nebudou zlobit,“ uvedl Federer a zřejmě mu to opravdu pomohlo. Hned na úvod odvrátil dva brejkboly a sadu rozhodl brejkem soupeře na 4:2, když Wawrinka udělal dvojchybu. „Bylo to rychlé, ujišťoval jsem se, že vidím správně,“ řekl Federer.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme