Němci potrestali 16letou dívku, za útok ve jménu Islámského státu dostala šest let vězení

Na šest let do vězení poslal ve čtvrtek německý soud šestnáctiletou Safii S., která loni nožem zaútočila na čtyřiatřicetiletého policistu a vážně ho přitom zranila. Šlo o první čin ve jménu takzvaného Islámského státu v Německu. Dívce hrozilo až deset let odnětí svobody. Na dva a půl roku do vězení půjde také dvacetiletý Němec se syrskými kořeny Muhammad Hasan, který o chystaném útoku věděl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá policie po útoku hlídkovala u dalších vánočních trhů

Německá policie po útoku hlídkovala u dalších vánočních trhů | Zdroj: Reuters

Safie S. si loni 26. února na hlavním nádraží v Hannoveru všimla dvojice policistů, kterým přišlo zvláštní, že je dívka sleduje. Když ji požádali, aby se legitimovala, vrazila znenadání jednomu z nich nůž do krku a vážně ho zranila. Druhý policista dívku přemohl a zatkl.

Při pátrání po motivu tehdy patnáctileté Safie se brzy přišlo na její napojení na Islámský stát. Dívka s marockými kořeny chtěla podle německých médií původně napadnout odpůrce koránu, později si ale za terč zvolila policisty. Ještě večer před útokem byla Safia přes internet v kontaktu s jistou Leylou ze Sýrie, kterou prosila, aby mohla další den přistoupit k činu. Leyla jí radila, aby se pokusila odvést pozornost policisty a aby mu vzala zbraň, s níž by pak mohla střílet na další lidi.

Pravicoví radikálové demonstrovali v německém Hannoveru proti islamistům

Číst článek

Útok Safie byl prvním v Německu, u kterého stál v pozadí Islámský stát. Další dva přišly loni v létě, kdy dvojice teroristů zaútočila v bavorských městech Ansbach a Würzburg. V obou případech si akce vyžádaly několik zraněných. K Islámskému státu se hlásil také Tunisan Anis Amri, který při prosincovém útoku na vánoční trh v Berlíně zabil 12 lidí a další desítky zranil.

Při vyšetřování radikalizace Safie se přišlo na to, že už jako sedmiletá dívka byla v kontaktu s německým salafistou Pierrem Vogelem. Začátkem loňského roku se Safia pokusila dostat do Sýrie, aby se tam připojila k IS. Nedostala se ale dál než do Istanbulu, kde si ji vyzvedla její matka. Když se obě vrátily do Německa, čekali už na ně policisté, kteří Safii zabavili její mobilní telefon. K překladu arabsky psaného návodu k útoku nožem se ale vyšetřovatelé dostali až v březnu, tedy až po její násilné akci.

Státní zastupitelství požadovalo pro dívku trest ve výši šesti let odnětí svobody za pokus o vraždu, těžké ublížení na zdraví a podporu Islámskému státu. Obhajoba žádala o mírnější trest výhradně za těžké ublížení na zdraví. Soud v Celle v Dolním Sasku, který se uskutečnil za přísných bezpečnostních opatření, rozhodoval vzhledem k věku Safie S. s vyloučením veřejnosti a nakonec se přiklonil jednoznačně na stranu obžaloby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme