Schůzka Trumpa a Peñi Nieta nebude. Mexický prezident setkání kvůli sporům o zeď zrušil

Spor kolem zdi na hranici Spojených států s Mexikem vyvrcholil zrušením vzájemné schůzky dvou prezidentů. Donald Trump ve čtvrtek na svém twitterovém účtu kritizoval neochotu Mexika zaplatit plánovanou stavbu. Podle něj bylo za těchto podmínek plánované setkání lepší zrušit. Na slova amerického prezidenta zareagoval Enrique Peña Nieto v ten samý den a společnou schůzku opravdu zrušil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

„Spojené státy mají obchodní deficit s Mexikem ve výši 60 miliard dolarů. Byla to jednostranná dohoda od počátku existence NAFTA s obrovským množstvím ztracených pracovních míst a společností,“ napsal Trump ve dvou statusech.

„Pokud není Mexiko ochotné zaplatit za velice potřebnou zeď, pak by bylo lepší setkání zrušit,“ dodal prezident s odkazem na plánovanou návštěvu svého mexického protějšku Enrique Peña Nieta.

My tu zatracenou zeď nezaplatíme, zní z Mexika. Trump chce začít stavět během pár měsíců

Číst článek

Setkání hlav dvou států se mělo odehrát příští úterý. Peña Nieto už ve středu prohlásil, že nesouhlasí s Trumpovým plánem, schůzku zrušil ve čtvrtek. Podle agentury Reuters mexický prezident zároveň prohlásil, že je ochotný s Trumpem pracovat na dohodách, které budou výhodné pro obě země.

Trump už delší dobu tvrdí, že chce, aby se na stavbě zdi finančně podílelo i Mexiko. V televizním interview tento týden ale přiznal, že to nemusí být jednoduché a forma, ve které Mexiko zeď zaplatí, může být „komplikovaná“.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme