Atleti vrací kvůli dopingu další olympijské medaile. O peníze ale nejspíš nepřijdou

Elitní světoví atleti musí kvůli dopingu vracet další zlaté olympijské medaile, ale o peníze nejspíš nepřijdou. Od Her v Pekingu už totiž uplynulo téměř devět let a jamajský sprinter Carter i ruská trojskokanka Lebeďěvová se navíc do vrcholného sportu nejspíš nevrátí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní vzpěračská federace dnes informovala o pozitivních výsledcích dopingu u vzpěračů z Pekingu

Mezinárodní vzpěračská federace dnes informovala o pozitivních výsledcích dopingu u vzpěračů z Pekingu | Zdroj: Reuters

Carterovi, kvůli kterému přišel o zlato ze sprinterské štafety i Usain Bolt, a také Lebeděvové nejspíš pomůže, že se na jejich podvod přišlo až po tak dlouhé době.

„Prémie, které dostali atleti v rámci olympijských her, od národních olympijských výborů a případně osobních sponzorů, už dávno utratili. Neumím si představit, že teď nastal čas, kdy by národní olympijský výbor Jamajky, Ruska, nebo sponzoři zkoušeli získat finance zpět,“ přibližuje atletický manažer Alfons Juck.

Jestli budou muset atleti peníze vracet, nebo ne záleží také na tom, jestli ještě budou vrcholově sportovat. Když chtějí například po dvouletém trestu za doping opět profesionálně sportovat, tak je podmínkou, že všechny nečistě vydělané peníze musí zaplatit. Žádné jiné páky ale na ně nejsou a ani po právní stránce zatím světový sport nenašel recept, jak toto vyřešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportovcům, kterým byl prokázán doping, hrozí několikaletý a dokonce i doživotní zákaz činnosti

V případech Lebeděvové a Cartera, který se chce odvolat ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu, navíc ale ještě nevíme, jaký trest od mezinárodní atletické federace dostanou, a tak je velmi pravděpodobné, že už se do elitní atletiky už nevrátí.

Na druhou stranu ale ti, kteří se posunou na medailové pozice, mají šanci dostat prémie zpětně. V praxi si to už vyzkoušela diskařka Věra Cechlová. Původně čtvrtá z Her v Athénách dostala bronzovou medaili po devíti letech - v roce 2013 a také původně vypsanou prémii 300 tisíc korun od Českého olympijského výboru.

„Když jsem dostala medaili, tak hned vzápětí skutečně dostanete i finanční obnos. Je to taková profesionální péče, všechno je strašně rychlé,“ doplňuje bývalá atletka Věra Cechlová a na podobný přístup se můžou těšit i Oštěpař Vítězslav Veselý a zápasník Marek Švec. Oba totiž v současnosti čekají na bronzové medaile z Londýna, resp. Pekingu.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme