Robert Schuster: Alexander Van der Bellen. Jiný než dosavadní prezidenti Rakouska

26. leden 2017

V Rakousku dnešním dnem skončilo provizorium na čele státu, kdy prezidentské pravomoci vykonávalo trojčlenné předsednictvo parlamentu. Šest měsíců poté, co poslední právoplatně zvolený prezident Heinz Fischer opustil úřad, ho počínaje dnešním dnem bude po dobu šesti let zastávat Alexander Van der Bellen. Ten byl zvolen v opakovaných prezidentských volbách ze začátku prosince.

Při pohledu na vnitropolitický vývoj v Rakousku posledních dní by se dalo konstatovat, že nový prezident přichází v pravou chvíli. Současné vládní spojenectví sociálních demokratů a lidovců totiž možná definitivně směřuje ke svému konci. Právě nový prezident by se mohl snažit vládu ještě zachránit, tak jak se o to v podobných situacích v minulosti pokoušeli někteří jeho předchůdci.

Otázkou je, jestli již není příliš pozdě, stejně tak, jestli by případná skupinová terapie pod vedením hlavy státu vůbec něco mohla změnit. Obě strany, jež spolu vládnou od roku 2006, se totiž snaží již poněkolikáté o restart jejich koalice. Mimo jiné i s novým programem, na kterém se ale nedokážou shodnout. První ministři proto již připustili, že by řešením mohly být předčasné volby. Ty by musel vyhlásit prezident a po nich by zřejmě následovalo ne úplně jednoduché hledání nové vlády.

Pro Van der Bellena by to byl první velký střet s politickou realitou. Před volbami totiž prohlašoval, že jako prezident by odmítl jmenovat šéfa pravicově-populistických Svobodných Heinze-Christiana Stracheho kancléřem, pokud by jeho strana zvítězila ve volbách.

Aktuální průzkumy dávají straně velký náskok před sociálními demokraty a lidovci. Nebude proto jednoduché populisty obejít. Na straně druhé může prezident vybrat budoucího kancléře podle svého uvážení a nemusí brát ohled na rozložení sil v parlamentu. Je ale otázkou, jestli by šel Van der Bellen skutečně až do krajnosti a riskoval v těchto pohnutých dobách ústavní krizi.

Alexander van der Bellen. Rakušany povede v příštích letech politik, který bude jiný než dosavadní prezidenti

Výkřiky na 140 znaků

Zajímavé také bude sledovat, jak a zda se Van der Bellenovi podaří odbourat nedůvěru, která vůči němu jakožto bývalému dlouholetému šéfovi rakouských Zelených převládá mimo velká města.

V uplynulé volební kampani, především pak po zrušení jejich původních výsledků, velmi intenzívně objížděl venkov, chodil na jarmarky a všelijaké folklorní akce, aby tak vyvrátil předsudek, že jako vysokoškolský profesor je zástupcem vídeňských politických a společenských elit. Jeho protikandidát ho za to kritizoval, nicméně Van der Bellenovi se toto úsilí zjevně vyplatilo.

Rakušany tak povede v příštích letech politik, který bude v mnohém jiný než dosavadní prezidenti. Nebude se pohybovat po vyšlapaných cestičkách, zřejmě nebude dodržovat všechny dosavadní zvyklosti.

Má ale zároveň ambici být pozitivní protiváhou vůči těm, kteří se domnívají, že komplexní problémy současného světa lze vyřešit zkratkovitými slogany, případně výkřiky o délce 140 znaků.

V Rakousku skončilo provizorium na čele státu, kdy prezidentské pravomoci vykonávalo trojčlenné předsednictvo parlamentu
autor: rsc
Spustit audio