Chybí pošty, obchody i hospody. Češi opouštějí odlehlejší vesnice

České vesnice v zapadlejších koutech republiky se vylidňují, ukazují to data Českého statistického úřadu. V odlehlých obcích chybí pošty, obchody, hospůdky, dopravní spojení a nakonec i lidé. Příkladem jsou třeba Defurovy Lažany v Pošumaví na Klatovsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srdcem českých vesnic jsou kostely nebo kaple. Za minulého režimu hlavně v pohraničí často tato srdce dotloukla. Bylo tomu tak i v Rozvadově na Tachovsku. Dnes toto srdce Rozvadova opět tluče

Srdcem českých vesnic jsou kostely nebo kaple. Za minulého režimu hlavně v pohraničí často tato srdce dotloukla. Bylo tomu tak i v Rozvadově na Tachovsku. Dnes toto srdce Rozvadova opět tluče | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Ve vesnici Defurovy Lažany žije zhruba 60 obyvatel, dříve jich ale bývalo více. „Bylo to tak 150 až 200 obyvatel,“ říká místní rodák Pavel Hlaváč.

Kromě obyvatel chybí vesnici také častější dopravní spojení. „Horažďovice šestkrát denně a směrem na vlakovou zastávku to je také tak šestkrát denně. Kromě víkendů, to sem nejezdí nic,“ přibližuje Hlaváč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chybí pošty, obchody i hospody. Češi opouští odlehlejší obce. Natáčela Jitka Englová

Hostinec v Defurových Lažanech je zavřený už 26 let a přímo na návsi se nachází budova s výlohou, ve které býval obchod. „Ten je zavřený také tak 15 let, teď sem jezdí pojízdná prodejna. Ta ale 28. ledna také končí,“ doplňuje jeden z místních obyvatel Miroslav Pešek.

Mladých lidí je v obci podle něj strašně málo, hlavně kvůli práci. „Je to hlavně to dojíždění do práce a všichni utíkají za lépe placenou prací, než je tady,“ popisuje Pešek, který každý den dojíždí za prací 60 kilometrů.

Domy ale nejsou volné ke koupi, stálé obyvatele jen nahradili chalupáři a chataři. „Všechny domy jsou obsazené, jsou to spíše chalupáři,“ říká Hlaváč.

Složité to mají obyvatelé vesnice také s úřady. Pokud například chtějí na finanční úřad, musejí do Klatov. Veřejnou dopravou cesta trvá zhruba 2,5 hodiny.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme