Jan Bednář: Vytvoří USA a Británie společnou obchodní zónu?

26. leden 2017

Stát se prvním zahraničním návštěvníkem v Bílém domě po inauguraci nového amerického prezidenta má přinejmenším velký symbolický význam a skutečnost, že touto první návštěvnicí se stane v pátek právě britská premiérka Theresa Mayová, velmi viditelně potvrzuje, že se obnovují „speciální vztahy“ mezi oběma zeměmi tak, jak je známe z moderní historie.

„Zvláštní spojenectví“ mezi Velkou Británií a Spojenými státy se většinou udrželo díky jazykové a kulturní příbuznosti obou zemí i za zdánlivě zcela nepříznivých okolností, kdy například nejvyšší představitelé obou státních celků reprezentovali zcela protichůdné politické názory – když americký prezident byl například výrazným exponentem levice a britský premiér třeba pravice anebo úplně naopak. Dokonce mezi nimi někdy existovalo i nepředstírané osobní přátelství.

Spojenectví Theresy Mayové s Donaldem Trumpem bude o to snazší, že oba reprezentují podobné politické proudy ve společně rozbouřeném prostředí. Oba jsou stoupenci zvláštního, spíše konzervativního myšlení a vyhraněně pravicové politiky.

Pochopení od první zahraniční návštěvy

Theresa Mayová nastoupila do nejvyšší funkce v Británii v okamžiku historického zlomu, kdy se občané v referendu rozhodli vystoupit z Evropské unie. Zatímco mnoho Evropanů a nejspíš i Američanů považuje toto britské rozhodnutí tak trochu za „neštěstí“ současné doby, nový americký prezident Donald Trump neváhal označit brexit za „chytrý krok“ a rovnou vyjádřil své sympatie s tímto řešením.

Theresa Mayová buxde na konferenci republikánů ve Philadelphii mluvit v přítomnosti nového amerického prezidenta

V těchto dnech jsme svědky jeho rázného vstupu na americkou domácí i zahraničně politickou scénu a poměrně velká část médií v USA ho při tom kritizuje. Proto i pro něj bude mít nemalý význam výraz solidarity či aspoň pochopení od první zahraniční návštěvy. A toho se mu nejspíš dostane.

Odborníci už spekulují o tom, že Spojené státy a Británie začnou vyjednávat o společné obchodní zóně, která by mohla vzniknout v okamžiku či krátce po té, co Británie vystoupí z Evropské unie.

Obě země samozřejmě také těsně spolupracují v oblasti bezpečnosti a zahraničního zpravodajství a budou mít pravděpodobně i stejný názor na budoucnost Severoatlantické aliance a mnoho dalších poměrně žhavých otázek dnešní doby.

Mnohé napoví už vystoupení paní Mayové na konferenci republikánů ve Philadelphii ve čtvrtek večer, kde bude mluvit v přítomnosti nového amerického prezidenta. Jejich souhru nejspíš nenaruší ani spory mezi samotnými republikány.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.