'Nevzpomínám si, že bychom s Rathem byli kamarádi,' říká Zeman. Za nominací Srpa si stojí, StB by podle něj nezavírala vlastního agenta

ROZHOVOR. Miloš Zeman si za jmenováním Karla Srpa do Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu stojí z několika důvodů. Jedním z nich je i to, že byl Srp dva roky zavřený v komunistickém vězení. Prezident to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas na konci své návštěvy Plzeňského kraje. Mimo to zareagoval i na odezvu, kterou vyvolal jeho výrok o podání kárné žaloby na soudce Pavla Zelenku v kauze Davida Ratha. „Lidé, kteří mě kritizují, vůbec netuší, že pravomoc kárné žaloby prezidenta je zakotvena v ústavě České republiky. Blbečci, kteří neznají ústavu, mě nezajímají,“ uvedl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Nad otázkou nominace Karla Srpa do etické komise jste se střetl s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Váš mluvčí následně uvedl, že rozhodnutí premiéra nepodepsat Srpovu nominaci nebudete akceptovat a že se o dalším postupu poradíte s právníky. Máte nějaký závěr, umožní vám něco zvrátit nejmenování Karla Srpa do komise?

Rozhodnutí pana premiéra nekontrasignovat mé rozhodnutí je staré několik málo dnů. Jestliže můj tiskový mluvčí uvedl, že se poradím s právníky, znamená to, že v budoucnosti se s nimi poradím. Dokud tato porada neproběhla, těžko mohu odpovědět na vaši poněkud předčasnou otázku.

Mohl byste nám zopakovat čtyři důvody, proč stojíte za jeho jmenováním?

Důvod číslo jedna – Karel Srp strávil dva roky v komunistickém vězení. Kdyby byl agentem StB, asi by StB nezavírala na dva roky svého vlastního agenta. Důvod číslo dva – Karel Srp stál v čele nejvýznamnější české organizace alternativní kultury, která se jmenovala Jazzová sekce. Mimochodem byla čtyřikrát komunistickým režimem zakázána. Tato Jazzová sekce obsluhovala zhruba 40 tisíc čtenářů svých edic, kde mimo jiné vyšlo i Obsluhoval jsem anglického krále. Důvod číslo tři – Karel Srp byl známým účastníkem disidentské snídaně s Francois Mitterrandem. Pochybuji, že by disidenti mezi sebe zvali udavače. A důvod číslo čtyři – pokud jde o udavačství, konstatuji, že je pravomocný, opakuji pravomocný, rozsudek českého nezávislého soudu, který jasně konstatoval, že Karel Srp se neprovinil vědomou spoluprací se Státní bezpečností.

Rath se pustil do prezidenta Zemana. Objímal mě jako kamaráda a teď se mstí, říká

Číst článek

Velkou odezvu vyvolal i váš výrok, že zvažujete kárnou žalobu na soudce Zelenku v kauze Davida Ratha. Pan soudce Zelenka reagoval tak, že to od vás vnímá jako snahu ovlivnit nejvyšší soud, který by rozhodoval o stížnosti pro porušení zákona. Jak budete reagovat v tomto případě, necháte věc justici, nebo vás to naopak utvrdilo v tom, že je vhodné kárnou žalobu na zmíněného soudce podat?

Lidé, kteří mě kritizují, vůbec netuší, že pravomoc kárné žaloby prezidenta je zakotvena v ústavě České republiky. Blbečci, kteří neznají ústavu, mě nezajímají. Jinak nechám nejdříve propuknout stížnost pro porušení zákona, kterou podává ministr spravedlnosti Robert Pelikán v podstatě s naprosto stejnou motivací, jakou by byla moje motivace pro kárnou žalobu.

Nevoli vyvolala vaše reakce i u samotného Davida Ratha. Rovněž ji označil za brutální nátlak na soudce a osobní mstu. Údajně jste byli kamarády do doby, než podpořil ve vašem sporu Jiřího Paroubka. Jaký je váš názor?

Já si vůbec nevzpomínám, že David Rath podpořil Jiřího Paroubka a už vůbec si nevzpomínám, že jsme byli kamarádi. Když jsem byl, teď už nevím, jestli předsedou sociální demokracie, nebo ještě premiérem, vyhověl jsem jednomu přání Davida Ratha, abych přišel na jeho volební shromáždění v Praze a to bylo vše. Jinak jsem ho vůbec neznal a říkat tomuto kamarádství je zneužívání pojmu kamarádství.

Je to ubohé, reaguje Zeman na Sobotkovo odmítnutí jmenovat Srpa do etické komise

Číst článek

Podle serveru Info.cz jste už některým politikům, konkrétně premiérovi Sobotkovi a vicepremiérovi Babišovi, sdělil své rozhodnutí o kandidatuře na prezidenta v dalším volebním období a údajně jste jim řekl, že kandidovat budete. Těžko to teď řeknete veřejně, ale potvrdíte alespoň, že jste o tom s nimi mluvil a mají informace o vašem rozhodnutí?

Nemají informace o mém rozhodnutí z prostého důvodu, že se nejdříve musím zeptat sám sebe, jestli budu, nebo nebudu kandidovat. Mohu vám sdělit jedno sladké tajemství, aby Český rozhlas měl alespoň nějakou živnou potravu. 31. ledna svolávám své nejbližší spolupracovníky, abych se jich zeptal na jejich názor, zda mám nebo nemám kandidovat. Upozorňuji, že se samozřejmě tímto názorem svých spolupracovníků nemusím řídit, ale budu o něm přemýšlet. Uznejte sama, že kdybych byl pevně rozhodnut, ať už tím či oním způsobem, takovou poradu bych nesvolával.

Pokud byste skutečně kandidoval, budete pokračovat v cestách po krajích? Nebojíte se, že by vám v takovém případě kritici vyčítali, že vedete za veřejné peníze předvolební kampaň?

Budu pokračovat v cestách po krajích, protože je to součást velice úspěšných prezidentských povinností, neboť prezident, který se uzavírá za hradby hradu nebo za zdmi lánského zámku, je prezident, který je odtržený od normálních lidí a zůstává ve společenství nenormálních lidí, kteří se jmenují politici.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme