Svět je kvůli Trumpovi o třicet sekund blíže k apokalypse. Vědci posunuli 'hodiny posledního soudu'

Svět se hlavně kvůli zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem podle vědců přiblížil zániku nejvíce od roku 1953. Pomyslné "hodiny posledního soudu" vydavatelé Bulletinu amerických jaderných vědců ve čtvrtek posunuli o 30 vteřin, a ty tak nyní ukazují na místo tří jen dvě a půl minuty před půlnocí, informoval zpravodajský web BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do apokalypsy podle vědců zbývají dvě a půl minuty

Do apokalypsy podle vědců zbývají dvě a půl minuty | Zdroj: Reuters

Zatímco loni ponechali vědci ručičku na stejné pozici jako předloni, letos se ji rozhodli posunout blíž směrem k závěrečné hodině. Vyjádřili tím zvýšení hrozby, že lidstvo postihne apokalypsa.

"Je to historické. Ručička nebyla za posledních 64 let nikdy blíže půlnoci," uvedl fyzik a předseda představenstva bulletinu Lawrence Krauss. V roce 1953 byla minutová ručička po testech prvních vodíkových pum na dvou minutách před půlnocí. Od roku 2015 byla na třech minutách před katastrofou.

Temná budoucnost eura? Do roka a půl může padnout, tvrdí Trumpův muž pro EU

Číst článek

Prezident Spojených států Donald Trump upoutal během předvolební kampaně pozornost vědců znepokojivými poznámkami o atomových zbraních a zpochybnil také výsledky výzkumů o klimatických změnách. "Ačkoli se teprve teď ujal funkce, jeho nevázané výroky, neochota naslouchat radám odborníků a pochybné nominace do jeho kabinetu zhoršily už tak špatnou mezinárodní situaci," stojí v prohlášení vědců.

K rozhodnutí posunout minutovou ručičkou vědce vedl kromě Trumpa také nárůst nacionalismu po celém světě, pochyby o budoucnosti jaderné dohody s Íránem, množící se kybernetické útoky i zvyšující se počet falešných zpráv na internetu.

Takzvané hodiny posledního soudu (Doomsday Clock) vytvořili odborníci znepokojení použitím prvních atomových bomb v roce 1947. Tehdy byla minutová ručička, jejíž polohu vědci každoročně aktualizují, na poloze za sedm minut dvanáct.

O umístění ručičky na hodinách posledního soudu rozhodují kromě odborníků na fyziku také ekologové a 15 nositelů Nobelových cen. Nejdále od zkázy - 17 minut - bylo lidstvo v roce 1991.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme